Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen stoppar leverantör

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: Peter Kroon / Arbetsförmedlingen
Jobbklars marknadschef Edin Salic.
Foto: Linkedin.

Arbetsförmedlingen har pausat samarbetet med jobbmatchningsföretaget Jobbklar. 

Sedan i fredags kan nya arbetssökande inte nyttja företagets tjänster. 

– Vi har inte fått veta varför det är anvisningsstopp hos oss, så jag vet inte än, säger företagets marknadschef Edin Salic. 

Jobbklar är ett företag som matchar arbetssökande mot arbetsmarknaden. Deras tjänster riktar sig till personer som är inskrivna som arbetssökande. Företaget har tidigare fått högsta betyg när Arbetsförmedlingen rangordnar sina leverantörer, men sedan i fredags är samarbetet satt på paus.

Orsaken är att Arbetsförmedlingens enhet för inköp och leverantörsuppföljning fått larm om brister som nu måste utredas.

Omfattande brister

– Vi kan under utredningen inte gå in på vilka eventuella brister det handlar om, men det har hänt förr att vi pausat en leverantör tills vi fått svar på frågor vi har, säger Hans G Larsson, tf presschef på Arbetsförmedlingen. 

– Vi vidtar den här åtgärden när det är mer omfattande brister. 

Enligt Arbetsförmedlingen kommer inte arbetssökande att beröras eftersom de kan välja ett annat matchningsföretag. 

Inte heller Jobbklar kan svara på varför det råder så kallat anvisningsstopp hos dem från Arbetsförmedlingen. Bolaget säger sig inte veta orsaken. 

– Vi har försökt att få ett svar, men de har sagt att vi ska få det inom ett par dagar, säger företagets marknadschef Edin Salic. 

Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet att Qanon-rörelsen infiltrerat Arbetsförmedlingens verksamhet genom en jobbcoach hos en extern leverantör. Arbetsförmedlingen uppger att de ser ”allvarligt på det som beskrivs”.

Men Edin Salic säger att avstängningen av Jobbklar knappast kan ha med en sådan koppling att göra.

Arbetsförmedlingens information efter Svenska Dagbladets artikel. Edin Salic säger att avstängningen av Jobbklar knappast kan ha med en sådan koppling att göra.

”Klump i magen”

– Jag får en klump i magen när jag läser det eftersom det är samma dag, men jag bedömer att det är väldigt osannolikt att människor som jobbar hos oss sympatiserar med den här rörelsen. Det är så långt bort från vår värdegrund man kan komma. 

Att samarbetet för närvarande har brutits med Arbetsförmedlingen tror Salic beror på att företaget har fått klagomål på att de inte lyckats leverera rapporter i tid, något som han säger beror på att bolaget vuxit för snabbt under pandemin och inte hunnit sätta alla rutiner.  

Jobbklar har sitt säte i Helsingborg och har flest kontor i Skåne, men finns även i Stockholm, Uppsala och Västerås. Sedan 2016 har företaget mer än fördubblat sin omsättning från drygt 13 miljoner till drygt 32 miljoner kronor, enligt senaste årsredovisningen 2020. Samma period levererade bolaget en vinst på 6,5 miljoner kronor. Hela vinsten delades ut till aktieägarna.


Se också: Mardrömsåret för unga: ”Otroligt mycket ångest”

Arbetslöshet • Nöjen byttes mot panik • Sanna, 20, och Alana, 22, berättar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!