Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen: Läget värre än Finanskrisen

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stängda butiker i Mall of Scandinavia i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stängda butiker i Mall of Scandinavia i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Antalet varsel om uppsägningar mellan 1 och 22 mars uppgick till 18 400.

En normal månad varslas omkring 3 000 personer.

– Det är en högre takt än vi såg under finanskrisen, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Arbetsförmedlingen kallade på måndagen till pressträff för att rapportera om det rekordstor ökningen av varsel på arbetsmarknaden.

Den är en dramatiskt stigande kurva sedan början av mars.

– Nästan 18 400 personer har blivit varslade om uppsägning från den 1 till den 22 mars. Det är en högre takt än vi såg under finanskrisen, säger Annika Sundén och tillägger att fortfarande är många fall som ännu inte registrerats.

75 procent av de varslade jobbar där

Värst drabbad är hotell- och restaurangnäringen. 75 procent av varslen i mars rör anställda i den sektorn, enligt Arbetsförmedlingen. Bara senaste veckan har nästa 14 000 personer varslats totalt.

Unga och nyanlända får ta en stor del av smällen på arbetsmarknaden. Samtidigt påpekar Arbetsförmedlingen att det fortfarande råder stor efterfrågan på arbetskraft inom vissa områden.

– Främst inom vård- och omsorg, men även inom IT, säger Annika Sundén.

Ännu har inte varslen slagit igenom så att det syns i arbetslöshetsstatistiken. Den ökar ännu ungefär i samma takt som de senaste åtta månaderna.

– De som varslas eller permitteras behöver inte ännu skriva in sig Arbetsförmedlingen. Det ska man först göra när man blir uppsagd och arbetslös. Alla varsel kommer inte leda till uppsägningar, poängterar analyschefen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör om permitteringarna och varslen med anledning av coronaviruset.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!