Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen har bokat in för många möten

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Arbetsförmedlingen har drabbats av ett systemfel som gjort att hundratals planeringssamtal bokats av misstag.Foto: PETER KROON / ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ett fel i ett datasystem har lett till att Arbetsförmedlingen bokat in för många planeringssamtal.

Nu har myndigheten tvingats ta in personal från andra avdelningar för att kunna hantera mängden möten.

– Det finns en risk att det går ut över kvaliteten på samtalen, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST-facket vid Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens anställda har drabbats av ett pressande problem.

På grund av ett datasystemsfel har AF bokat in för många planeringssamtal, vilket är myndighetens första möten med nyinskrivna personer.

– Vi har ett tekniskt fel i systemet där vi bokar planeringssamtalen så det har blivit fler bokningar, bekräftar Lena Lithner-Soutkari vid Arbetsförmedlingens presstjänst.

AF:s anställda pressas av extramöten

Lena Lithner-Soutkari kan inte svara på exakt hur många extrabokningar det handlar om. Hon betonar dock att det inte skett några dubbelbokningar.

– Vi har löst det genom att omfördela våra personalresurser så att det är fler som jobbar med det här, säger hon och fortsätter:

– Vår ambition är att alla möten ska genomföras.

Systemfelet ska ha pågått sedan i onsdags, men har nu identifierats av AF:s leverantörer. Däremot finns ingen tydlig prognos för när problemet ska vara åtgärdat.

– Leverantörerna jobbar med att hitta åtgärder så snabbt som möjligt, säger Lena Lithner-Soutkari.

Uppemot 600 fler samtal än vanligt

Fredrik Andersson är ordförande för ST-facket vid Arbetsförmedlingen. Han menar att problemet går ut över de anställda, som redan nu är hårt ansatta. Dessutom finns risken att kvaliteten på mötena äventyras.

– Det handlar om enormt mycket fler samtal än det skulle vara, så det blir ju ett väldigt stort tryck på personalen, säger Fredrik Andersson.

– Som jag har förstått det var det nästan 300 planeringssamtal fler än vanligt 4 december. Sedan har det ökat dag för dag. Det var 400 fler i går och det kan vara så mycket som 600 fler i dag.

Facket: Kan bli för mycket

Fredrik Andersson har varit i kontakt med flera anställda som befarar att arbetsbördan ska leda till ytterligare personaltapp. Det, efter ett år som redan präglats av en omfattande personalomsättning.

– De signaler jag har fått från de anställda är att det här problemet är allvarligt. De är rädda att något sådant här kan leda till fler sjukskrivningar. De är ju redan så pass ansatta och då kan det här bli för mycket, säger Fredrik Andersson.

Redan i början av året gav Arbetsförmedlingen besked om varsel på 4 500 anställda, varav 1 600 personer fått gå hittills. Därtill kan så många som 1352 anställda ha sagt upp sig av egen vilja, enligt uppgifter till DN. 

Ytterligare 2 300 ska ha tagit tjänsteledigt på grund av orsaker som sjukskrivning, eller att de prövar andra jobb.

Viktor Barth-Kron förklarar Arbetsförmedlingens kris:

Viktor Barth-Kron: Det här handlar krisen i Arbetsförmedlingen om.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!