Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen befarar tiotusentals felbeslut

En undersökning visar att mellan 10 och 15 procent av besluten riskerar att vara felaktiga, alltså upp till 1 600 beslut i månaden.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett allvarligt systemfel hos Arbetsförmedlingen har gjort att upp emot 70 000 beslut om indraget aktivitetsstöd kan vara felaktiga, rapporterar SVT Nyheter. 

Arbetslösa kan få sitt aktivitetsstöd från Försäkringskassan indraget om deras aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen uteblir. Denna kontroll har till stor del varit automatiserad, men sedan i höstas har det automatiserade systemet stoppats och all hantering sköts nu manuellt.

Upp till 1 600 beslut i månaden riskerar att vara felaktiga

Detta efter en undersökning av myndigheten som visar att mellan 10 och 15 procent av besluten riskerar att vara felaktiga, alltså upp till 1 600 beslut i månaden.

Trots att problemen upptäcktes i oktober har varken arbetssökande eller arbetsförmedlare informerats. Det är också oklart exakt när felet uppstod och om man kommer att kunna spåra de felaktiga beslut som skickats ut.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!