Professorn: "Tio centimeters skillnad i höjd gör 5-6 procent skillnad i inkomst".
Professorn: "Tio centimeters skillnad i höjd gör 5-6 procent skillnad i inkomst".

Är du lång? Grattis! Då tjänar du mer pengar

Publicerad

Är du lång? Då har du större chans att få en högre lön.

Det visar en ny forskning från Handelshögskolan i Jönköping.

– Tio centimeters skillnad i höjd gör 5-6 procent skillnad i inkomst, i genomsnitt, säger professorn Paul Nystedt till SVT.

Tidigare har studier i Australien, USA och Storbritannien sett ungefär samma samband mellan längd och inkomst.

Och nu bekräftar också en forskningsrapport från Handelshögskolan i Jönköping samma sak: Den som är lång har en större chans att få högre lön.

Professorerna Paul Nystedt och Åke Wahlin har med hjälp av ett tvillingprojekt sett att längden har betydelse för inkomsten.

– Tio centimeters skillnad i höjd gör 5-6 procent skillnad i inkomst, i genomsnitt. Det gäller långt upp i livet, även in i pensionsåldern, säger professorn Nystedt till SVT.

 

LÄS OCKSÅ: Hon kräver Kitkat på choklad för hela livet

"Behöver inte vara dåligt att vara kort"

Rapporten tittar också på vilken påverkan uppväxtmiljön har för en människa senare i livet. Och resultaten kommer inom kort publicerat i en tidsskrift.

– Det behöver inte vara dåligt att vara kort eller bra att vara lång, men i genomsnitt tjänar man lite mer och har en del andra utfall som är positiva, säger Nystedt.

 

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle spelar högt på börsen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen