Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är du framgångsrik i affärer? Då kan du ha parasit i hjärnan

Parasiten toxoplasma gondii påverkar människors riskbeteende, och är en förklaring till framgångar i affärer.
Foto: Wikimedia
Katten är värddjur för parasiten toxoplasma gondii. En katt som vid ett första intryck kan verka gullig, kan i själva verket vara en riktig smittobärare. På bild syns katten Simba.
President Donald Trump var framgångsrik affärsman innan han blev president.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

En parasit som infekterar hjärnan kan vara förklaringen till varför vissa är framgångsrika i affärer.

Parasitens påverkar riskbeteendet - som anses vara en förklaring till framgång.

– Människor som smittats är mindre rädda för att misslyckas, något som påverkar benägenheten att våga satsa på affärer, säger Stefanie Johnson, forskare vid University of Colorado, till Sky News.

Parasiten kallas toxoplasma gondii och är relativt vanlig både hos människor och hos djur. Den leder till en sjukdom som heter toxoplasmos.

Den i sin tur påverkar hjärnan och personligheten - och i synnerhet den drabbades riskbeteende. Studier visar till exempel att råttor som drabbats blir mindre rädda för katter.


LÄS MER: Skypemiljardärens 10 tips för entreprenörer


Studier i USA på 1300 universitetsstudenter visar att bland de som studerar ekonomi och business, är det 1.7 gånger fler som drabbats av parasiten än bland de som studerar andra ämnen.

Affärs- och entreprenörskap karaktäriseras av just "stor risk, stor belöning", ska man vinna måste man våga satsa. Och här anses nu parasiten vara en förklaring till varför vissa lyckas i affärer.

Entreprenörer drabbade

Enligt studien, som publiceras i Proceedings of the Royal Society B, visar en genomgång av situationen i 42 länder att ju högre infektionsgrad av parasiten, desto högre entreprenörskap i landet.

Dr Stefanie Johnson vid University of Colorados Leeds School of Business skriver tillsammans med sina forskarkollegor:

"Populationer med högre smittograd av toxoplasma gondii visar större benägenhet att starta företag och har högre nivåer av entreprenörskap".


LÄS MER: Ingvar Kamprads 12 bästa råd för att bli framgångsrik 


Infektionen ger vanligtvis bara milda symptom som påminner om en vanlig förkylning, däremot kan den slå mot foster hos både dräktiga djur och havande kvinnor.

Katten är värddjur för toxoplasma gondii. Där kan parasiten föröka sig, vilket sker i matsmältningsorganen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!