Apples varning: Byt inte skärm på nya Iphone 11

Här är en presentation på nya Iphone 11.
Nya Iphone har fler varningar om man inte använder orginaltillbehör än tidigare.
Foto: IMAGINECHINA / WANG CHU
I fyra dagar kommer telefonen varna om man inte väljer orginalskärm.
Foto: Apple

Att tappa mobilen så skärmen går sönder har nog många av oss gjort. Och ibland talar plånboken för att inte gå till en auktoriserad Apple-tekniker för att byta skärm.

Men nu varnar Apple att Iphone 11-användare som ersätter originalskärmen till ett icke-orginal kommer dränkas av varningar.

Att byta ut reservdelar på telefonen någon annanstans än hos en aukoriserad Apple-reparatör är den rejält dålig idé. Det framkommer av supportdokumentet för de nya telefonerna.

Tidigare Iphone-modeller kan varna om batteriet bytts ut mot en tredjepartskomponent – och i nya Iphone 11 och Iphone 11 Pro har varningsrepertoaren breddats ytterligare.

Nu ska mobilen även ha förmågan att kunna känna igenom om skärmen är en äkta Apple-vara eller inte. Om den inte är det kommer mobilen skicka ut en varning. 

Varnar i flera dagar

Varningen kommer att komma upp när telefonen startas och dyka upp under fyra dagar för att sedan ligga kvar i ”Inställningar -> Allmänt -> Om”. Tanken, menar Apple, är att den som lämnat in sin telefon till reparatör verkligen ska veta att den fått Apple-försedda delar till telefonen.

– Du kommer att se notifikationen på din låsta skärm de första fyra dagarna som du använder din mobil och i inställningar i 15 dagar. Efter den tiden kommer du hitta varningen genom att gå in på inställningar, säger en talesperson för företaget till The Verge.

Noterar Apple att telefonen har en skärm som har bytts ut hos en tredjepartsverkstad kommer varken Applecare eller garantin gälla de utbytta komponenterna, medan övriga komponenter fortfarande täcks, skriver MacWorld.


Här är Apples nya Iphone 11 pro.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!