Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apples skattesmäll: 13 miljarder euro

Enligt EU-kommissionen har Irland olagligt sänkt Apples skatt.
Foto: Julie Jacobson/AP/TT
En ny variant av Iphone kan släppas den 7 september.
Foto: Monica Davey / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Apple kan tvingas betala upp till 13 miljarder euro plus ränta i skatt.

Det enligt ett beslut från EU-kommissionen, rapporterar Bloomberg News.

– Kommissionens beslut är oväntat och får allvarliga vittomfattande konsekvenser. I praktiken föreslår de att ersätta irländska skattelagar med hur kommissionen tycker att lagarna borde ha varit, skriver Apples vd Tim Cook i ett uttalande.

När börserna öppnade på tisdagseftermiddagen backade Applekursen svagt.

I går avslöjade Financial Times att EU-kommissionen beslutat att ge Apple rekordhöga böter. Utredningen har tagit tre år och nu visat att Irland erbjudit Apple otillåtna skattelättnader.

Apple kan komma att tvingas betala upp till 13 miljarder euro, motsvarande 123 miljarder kronor, i skatt plus ränta, enligt ett beslut från EU-kommissionen på tisdagen.

Enligt EU-kommissionen har Irland olagligt sänkt Apples skatt, skriver Bloomberg News.

Gynnats gentemot andra företag

I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att Apple gynnats av en selektiv skattebehandling i Irland som gett företaget en signifikant fördel gentemot andra företag.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestage säger att medlemsstater inte kan ge fördelar till utvalda företag, eftersom det bryter mot reglerna.

Kommissionens undersökning visar att Apple betalat betydligt mindre skatt än andra företag under flera år.

Skattebehandlingen i Irland gjorde att Apple undvek att betala skatt på stora delar av den europeiska marknaden.

Behandlingen har gjort att Apple betalat en effektiv bolagsskatt på 1 procent av sin europeiska vinst 2003, som sjönk till 0,005 procent 2014", sa Margrethe Vestage.

Hotar med domstol

Kommissionen har rätt att kräva återbetalning tio år tillbaka i tiden från när ärendet först lyftes, under 2013.

Irlands finansminister Michael Noonan tar ställning mot beslutet och säger att Irlands skattesystem baserar sig på en strikt tillämpning av lagen, enligt Bloomberg.

Vidare uppges Noonan vara beredd att ta ärendet vidare till EU-domstolen.

Ärenden i domstolen kan ta åratal att hantera, vilket kan innebära att Apple inte behöver betala förrän ärendet är avgjort.

Sparekonomen manar till lugn

Nordnets sparekonom Joakim Bornold är inte förvånad över beslutet.

– Det är bra att det blir ett klarläggande och tydligare vilka förhållningsregler som ska gälla.

Han menar att det "irländska problemet" länge varit en stötesten.

Apple öppnade tisdagshandeln på beskedliga minus 0,6 procent. Investerarna tycks inte ha påverkats nämnvärt. Joakim Bornold manar samtidigt sparare att hålla sig lugna.

– Det är klart att Apple borde gå ned men det kan också gälla fler amerikanska bolag med liknande lösningar som kan tänkas drabbas, säger Joakim Bornold.


LÄS OCKSÅ Rykte: Iphone 7 släpps den 7 september


Han tror inte att skattesmällen kommer att få någon större påverkan på Apples möjlighet att bedriva verksamheten framöver.

– Nej, nu får man den här miljardboten och den kan Apple ta, jag tycker inte att det ska påverka hur man ser på Apple som bolag. Det är ett stort belopp men det kommer inte att påverka verksamheten på det sättet, säger Joakim Bornold.

"Positivt med klarläggande"

Han kan med andra ord tänka sig att det blir en motgång i dag, men ingenting som påverkar bolaget i det långa loppet.

– Antagligen kommer det här att ta ganska lång tid och har ju gjort det.

Joakim Bornold poängterar att de här frågorna nu väckts till liv och att staterna inte accepterar det här längre, vare sig från den amerikanska sidan eller EU.

– Det är tuffare, man låter inte företagen skatteplanera på det sättet och det måste man säga är positivt. Sedan är det negativt just för Apple men det är bra att det blir ett klarläggande och tydligare vilka förhållningsregler som ska gälla. Det gynnar de bolag som nyttjar det men det snedvrider konkurrensen för dem som väljer att inte nyttja det, säger Joakim Bornold.

FAKTA

EU-kommissionens Margrethe Vestager i ett pressmeddelande:

"Medlemsländer kan inte ge skatteförmåner till utvalda företag – det är olagligt under EU:s regler för statsstöd.

Kommissionens utredning slår fast att Irland gav illegala skatteförmåner till Apple, som gjorde att bolaget fick betala betydligt mindre i skatt än andra företag under många år. Den här selektiva behandlingen har gjort att Apple betalat en effektiv bolagsskatt på 1 procent på sina vinster i EU år 2003, ända ner till 0,005 procent för 2014."

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!