Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apple lanserar nya Iphone 12 – och ”miniversion”

Så blir de nya telefonerna från Apple.
Iphone 12 presenterades på tisdagen.Foto: APPLE INC. / HO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Iphone 12 går tillbaka till en äldre design.
Apples Francesca Sweet berättar om nya Iphone 12 Pro.Foto: APPLE INC. / HO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: APPLE INC. / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen presenterade Apple den nya Iphone 12 under ett event på Apple Park i Kalifornien. 

Modellen, som går tillbaka till ett kantigare utseende, kommer ha supersnabb 5G-uppkoppling och även en miniversion kommer lanseras, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  

Den nya Iphone 12 kommer att ha en 6,1 tums skärm med platta sidor likt Iphone 5, i stället för de rundade former smarttelefonen haft under senare år. 

Modellen kommer att finnas i Pro- och Pro Max-utförande med större skärmar. 

Iphone 12 ska finnas i färgerna svart, vit, röd, grön och blå. 

Pro-modellerna kommer i silver, svart guld och blått. 

Pro-versionerna kommer att ha en skanner som kan mäta avstånd mellan olika föremål med hjälp av en laserpuls. Teknologin är känd från självkörande bilar men men i telefonen ska den bland annat kunna hjälpa kameran få bättre fokus och leda till bättre känsla i augmented reality-upplevelser, rapporterar CNN.  

Den kommer även att lanseras i en miniversion där skärmen är 5,4 tum. 

Skärmarna ska ha keramiskt glas för att skydda mot sprickor

En välkommen nyhet för drulputtar är att skärmarna kommer ha ett skydd av keramiskt glas för att undvika sprickor när de tappas i marken. 

Förutom att vara mindre och tunnare än föregångare Iphone 11 så kommer skärmen rymma dubbelt så många pixlar, rapporterar CNN

Apples nya chip

Apple hävdar att dess nya chip A14 bionic är den snabbaste processor som någonsin funnits i en smartphone. 

Chippet har: 

En 6-core CPU 

En 4-core GPU, för maskininlärning och avancerade spel med snabb grafik. 

Processorn som driver telefonen, neural engine, har fått 16 cores från tidigare 8, vilket ska leda till snabbare AI. 

Kameran har vidare vinkel, en optisk zoom med större räckvidd och linsen släpper in 25 procent mer ljus. 

Det finns även en bildstabilisator för skakiga förhållanden.  

På baksidan av Iphone 12 finns en magnet som ska göra laddningar mer effektiv. Med hjälp av magneten kan man även fästa föremål på baksidan, som en korthållare med magnet.  

Den vanliga modellen kommer ha ett utgångspris på 799 dollar, motsvarande cirka 7 000 kronor medan miniversionen kommer kosta från 699 dollar, motsvarande cirka 6 100 kronor. 

Standardutförandet är utan hörlurar och laddare – enligt företaget för att skära ned på utsläpp, genom att kunna exportera lättare kartonger. 

Enligt Apple är 100 procent av de ovanliga jordartsmetaller som används i Iphone 12:s kamera och tryckkänsliga delar återvunna. 

Svenske vd:n Hans Vestberg under Iphone-lanseringen i Cupertino, Kalifornien.Foto: APPLE INC. / HO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under eventet förklarade telekomjätten Verizon Communications vd, svensken och förre Ericsson-vd:n Hans Vestberg, att den nya modellen kommer att fungera med bolagets ”ultrawideband” 5G-nätverk. 

Kommer stödja snabbaste 5G-uppkopplingen

Enligt Vestberg handlar det om en teknisk lösning som undviker överbelastning i mobilnätet, vid stora folksamlingar i storstäder eller på matcher med högt publiktryck. 

Enligt Apple kommer alla Iphone 12-modeller i USA att stödja ”millimeter wave 5G”, den snabbaste varianten av teknologin, och lägre bandfrekvens, rapporterar Reuters. 

Under lanseringen, som sker nästan en månad senare än vanligt, på grund av coronapandemin berättade Apple att det även kommer släppas en smarthögtalare, ”Homepod Mini smart speaker” den 16 november. Högtalaren kommer att finnas i grått och blått. 

 

Hör Allison Kirkby och Jenny Lindqvist om satsningen på 5G och självkörande bilar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!