Apple erkänner: slöar ner din Iphone med flit

Apple gör sina gamla telefoner slöare med tiden. Nu lägger tech-jätten korten på bordet – och skyller på att att batterierna är för dåliga.
Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN
Apples vd Tim Cook.
Foto: TELANGANA GOVT. / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Apple gör sina gamla telefoner slöare med tiden. 

Nu lägger tech-jätten korten på bordet – och skyller på att att batterierna är för dåliga. 

– Vårt mål är att leverera den bästa upplevelsen till kunder, vilket omfattar helhetsprestanda och förlängd livstid för deras enheter, säger Apple i ett uttalande. 

Nu har många Iphone-användare fått kvitto på sina groende misstankar – Apple gör med flit sina gamla telefoner slöare. 

En användare på forumet Reddit lanserade en teori om att Apple med flit slöade ner klockfrekvensen i sina gamla telefoners processorer efter några år, rapporterar CNBC

LÄS MER: Apple bekräftar Jerseyupplägg

Apple bemötte påståendet – och bekräftade att det var sant

Påståendet väckte så stor uppmärksamhet att Apple kände sig tvungna att förklara sig i ett pressmeddelande – där de bekräftade upplägget. 

Och de skyller på en annan irritationsfaktor för Iphoneanvändare – batterierna som stendör när det blir några minusgrader ute. 

– Lithium-jon-batterier blir mindre kapabla att erbjuda toppkraven när i kall väderlek, när batteriet har en låg laddningsnivå, eller när de åldras över tid, vilket kan resultera i att enheten  oväntat stänger av sig själv för att skydda sina elektroniska komponenter, skriver Apple i pressmeddelandet. 

LÄS MER: Huawei snart större än Apple på smarttelefoner

Iphone på väg att petas från andraplatsen – av Huawei

Iphones prestanda är inte det enda som sjunker med åren – det har även Apples marknadsandel gjort. 

Dina Pengar har tidigare berättat att världens största smarttelefontillverkare, Samsung, sålde 83,3 miljoner telefoner under tredje kvartalet i år. 

Jämfört med motsvarande period förra året ökar Samsung därmed sin världsmarknadsandel inom smarttelefoni från 20,9 procent till 22,3 procent. 

Apple sålde 46,7 miljoner Iphones under samma period vilket ger den amerikanska teknikjätten en andraplats med en världsmarknadsandel på 12,5 procent. 

Därmed flåsas Apple i nacken av kinesiska Huawei, som med 39,1 miljoner sålda smarttelefoner har 10,5 procent av världsmarknaden. Det är en ökning med nästan sex miljoner jämfört med samma period förra året, som får många bedömare och branschanalytiker att spå om att Huawei snart kommer peta Apple från andraplatsen. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!