Apple bekräftar Jerseyupplägg

Apple säger att Jerseyupplägget inte påverkar skatterna i USA.
Foto: ARMANDO BABANI / EPA

Efter Paradisläckan:

Nu bekräftar techjätten Apple att man har flyttat en förmögenhet till Jersey för att få lägre skatter, skriver TT.

Men enligt bolaget påverkar inte detta skatterna i USA.

Paradisläckan har avslöjat hur några av världens rikaste personer och företag flyr undan skatt genom skatteupplägg på så kallade paradisöar.

Ett av de företag som har pekats ut är Apple.

Nu bekräftar IT-jätten att man genom ett upplägg på Jersey i Engelska kanalen har kunnat åtnjuta lägre skatter, skriver TT – och hänvisar till ett långt uttalande på nätet.


LÄS MER: Så tummar Facebook på skatten i Sverige


Paradise papers avslöjar Apples upplägg

Tidigare kunde Apple undkomma skatt genom att skicka sina miljarder dollar i vinst till ett dotterbolag på Irland. Men 2015 skärpte Irland sina skattelagar efter internationell press. Och Apple lade i samband med det om sin strategi, visar paradisläckan enligt TT.

I mejl från mars 2014 skriver Apples rådgivare och juristbyrån Appleby – som har stått i centrum för läckan – om att flytta pengar till något av sex tänkbara skatteparadis så att ett irländskt dotterbolag kan ledas därifrån "utan att de behöver betala skatt".


LÄS MER: Paradise papers avslöjar: Så gömmer världens rikaste skattemiljarder


Detta uppger TT – en av de nyhetsförmedlare som tagit del av paradisläckan.

Apple flyttade till Jersey

Apples val föll på Jersey.

I sitt uttalande skriver Apple att det inte "fanns någon skatteförmån för Apple genom denna förändring och det minskade inte Apples inbetalade skatt eller skatteplikt i något land", enligt TT.

Det är oklart hur mycket Apple har betalat i skatt på de pengar som har flyttats till Jersey – om bolaget ens betalat något.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!