Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apoteket slarvade bort Gregers specialmedicin

Greger Vikström, 56, har inte fått sin medicin av Postnord. Foto: Tommy Schönstedt
Umeå universitetssjukhus. Foto: MATS HÖGDAH/EPS / EXPRESSEN MATS HÖGDAH/EPS EYEWITNESS PICTURES SWED
Apoteket utreder nu var i leverantörskedjan det brustit.Foto: MALIN LÖÖF
Greger Vikström, 56, lider av Hortons huvudvärk och hans mediciner sjabblades bort av Apoteket.

Greger Vikström, 56, lider av oerhört smärtsamma Hortons huvudvärk och behöver starka smärtstillande tabletter. 

Apoteket skulle ha levererat hans specialmedicin i onsdags förra veckan – under tiden tvingades Greger ligga på sjukhus 13 mil från sitt hem. 

– Det är fruktansvärt, säger han. 

När Dina Pengar talar med Greger Vikström är han inlagd på universitetssjukhuset i Umeå – 13 mil från sitt hem i Skellefteå. 

– Det är väl inget större nöje att vara här. I och för sig ligger jag på patienthotellet men att ligga och titta på fyra väggar är inte speciellt roligt, säger han. 

Umeå universitetssjukhus. Foto: MATS HÖGDAH/EPS / EXPRESSEN MATS HÖGDAH/EPS EYEWITNESS PICTURES SWED

LÄS MER: Näthandeln ökar – 5 000 butiker har bommat igen

Behöver morfinbaserade värktabletter

Likt en promille av befolkningen lider han av Hortons huvudvärk, ett migränliknande tillstånd som beskrivs som ett av de smärtsammaste som en människa kan uppleva. 

– Om du googlar på det ser du att det kallas för självmordshuvudvärk, säger Greger Vikström. 

Därför behöver han morfinbaserad, smärtstillande specialmedicin. En medicin som han skulle ha hämtat från sitt apotek i onsdags förra veckan. 

När han kom dit fick han höra att den inte hade levererats.

– Apoteket här i Skellefteå skickar i väg sin order till ett elektroniskt så går det tydligen därifrån till leverantören. Sedan skickas varorna som beställts till apoteket, säger Greger Vikström. 

LÄS MER: Avtal klart mellan Wish och Postnord

Greger: "Jag tänker på de äldre människorna"

Eftersom medicinen inte dök upp hade han inget val. 

– Jag blev tvungen att åka till Umeå och lägga in mig här. Men jag har det väl inte allra värst. Jag tänker på alla de äldre människorna som kanske inte har någon som kan föra deras talan. Som kommer till apoteket och grejerna, som kanske är livsviktiga för dem, har inte kommit. Vad händer med dem då? 

Under tisdagseftermiddagen, sex dagar försenade, kom medicinerna till slut till Gregers apotek i Skellefteå och Greger kunder lämna sjukhuset under onsdagen. 

Det är oklart var i leverantörskedjan som det brast. 

– Vi håller på och utreder var i kedjan det inte fungerat för att kunna vidta åtgärder, säger Magnus Frisk, presstalesman hos Apoteket. 

LÄS MER: Ny siffra: 130 000 berörs av pensionsförändringen

Apoteket ber Greger om ursäkt för obehaget

Apoteket har meddelat Greger att de ska starta en interutredning och apotekshandeln i Skellefteå kommer i fortsättningen att beställa Gregers medicin utan mellanhänder, direkt från leverantören. 

– Vi ser väldigt allvarligt på att läkemedlen inte kommit fram i tid och ber kunden om ursäkt för de problem och obehag det medfört, säger Magnus Frisk. 

Vad tycker du om hur Apoteket skött det här? 

– Det visar hur sårbart samhället är i dag när allt ska vara elektroniskt. Apoteket i Skellefteå har varit jätteschyssta mot mig, säger Greger Vikström.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!