Apoteksföretaget Medstop är ett av de bolag som tigger skattepengar - samtidigt som de slussar ut stora belopp till skatteparadis. Foto: Leif Gustafsson
Apoteksföretaget Medstop är ett av de bolag som tigger skattepengar - samtidigt som de slussar ut stora belopp till skatteparadis. Foto: Leif Gustafsson

Apoteken vill ha större subventioner

Publicerad
Uppdaterad
Apoteksföretagen tigger mer pengar av skattebetalarna.
Samtidigt slussar två av de stora aktörerna - Medstop och Apotek Hjärtat - ut mångmiljonbelopp till skatteparadis, skriver Svenska Dagbladet.
Apoteken får en subvention för att de tillhandahåller receptbelagd medicin. Den så kallade handelsmarginalen utökades rejält i samband med avregleringen för två år sedan, allt för att underlätta för nya aktörer.
Nu är många apotek på väg att gå omkull och apoteksföretagen lobbar därför för en större subvention.
Samtidigt slussar många stora summor skattefritt ut från Sverige, skriver SvD.
Detta sker genom att moderbolagen baseras i lågskatteländer, som sedan lånar ut pengar till dotterbolagen i Sverige till hög ränta.

"Skatteverket undersöker avdragsgiltigheten"

Dotterbolagen får därigenom höga räntekostnaderna som raderar ut överskott och bolagsskatten.
Medstop är ett av företagen som använder upplägget. Peter Elving, ordförande för Medstop och representant för ägaren Segulah, säger till SvD:
– Skatteverket undersöker nu avdragsgiltigheten i den här typen av finansiering, och vi menar att vi håller oss till de regler som finns.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen