Antonia Ax:son Johnson. Satsningen går ut på att få människor som har olika bakgrund men kanske liknande yrkestillhörighet, intressen eller livssituation att träffas över exempelvis en fika eller en middag. Målet är att matcha ihop 10000 personer under nästa år. Foto: Gunnar Seijbold
Antonia Ax:son Johnson. Satsningen går ut på att få människor som har olika bakgrund men kanske liknande yrkestillhörighet, intressen eller livssituation att träffas över exempelvis en fika eller en middag. Målet är att matcha ihop 10000 personer under nästa år. Foto: Gunnar Seijbold

Antonia Ax:son Johnsons nya mål

Publicerad

Hon är mångmiljardär och en av näringslivets mäktigaste – men säger sig känna en samhörighet med invandrare som står utanför arbetsmarknaden.

Nu vill Antonia Ax:son Johnson få allmänheten att bidra mer till integrationen.

- Jag tror att det viktigaste av allt är att man kan mötas människa till människa, säger hon.

Just möten på individnivå är den gemensamma nämnaren för de olika projekten i Öppna dörren, en paraplyorganisation och nätportal som nu lanseras av Axfoundation, en icke vinstdrivande verksamhet grundad av Ax:son Johnson.

Satsningen går ut på att få människor som har olika bakgrund men kanske liknande yrkestillhörighet, intressen eller livssituation att träffas över exempelvis en fika eller en middag. Målet är att matcha ihop 10000 personer under nästa år.

Från ord till handling

Öppna dörren vänder sig dels till personer med utländsk bakgrund som vill få hjälp att komma in i samhället, dels till etablerade svenskar som känner att de vill göra något för att främja integrationen, men inte vet var de ska börja.

- Tanken är att man ska kunna gå från ord till handling på ett lätt sätt, säger Antonia Ax:son Johnson.

TT: Kommer detta att göra någon skillnad?

- Det tror jag absolut. I mötet byts idéer, nyfikenhet väcks och förståelsen ökar. Kan Öppna dörren nästa år bidra till att 10000 personer möts, kommer mycket att ske.

 

LÄS OCKSÅ: Så fuskar Stordalen i sina förhandlingar

Kunderna drivkraften

Sedan tidigare pågår ett intensivt mångfaldsarbete i andra delar av Ax:son Johnsons imperium. Så har det inte alltid varit. Den som söker efter ordet "mångfald" i Axel Johnson-koncernens årsredovisning för 2011 får noll träffar. I den senaste årsredovisningen, den för 2014, används ordet hela 58 gånger.

Varför engagemanget i denna fråga har tagit fart på senare år kan Antonia Ax:son Johnson inte riktigt svara på. Men hon är klar över drivkraften:

- 20 procent av våra kunder har utländsk bakgrund. Det är naturligt att det speglas hos våra medarbetare.

 

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle spelar högt på börsen

Känner samhörighet

Hon tror också att den egna bakgrunden spelar in. När hon som tioåring kom till Sverige med sin brasilianska mamma (som också hette Antonia) och svenska pappa (Axel) förstod hon varken språket eller varför människor betedde sig som de gjorde. Och trots de enorma framgångarna i företagandet kan Antonia Ax:son Johnson, säger hon, fortfarande relatera till känslan av utanförskap som många invandrare upplever:

- Jag har alltid känt en stark tillhörighet med personer som lever i Sverige men känner sig utanför samhället. Är man ny på en plats, var det än är i världen, kan det vara svårt att förstå de osynliga koderna.

 

LÄS OCKSÅ: Sahlin och Pagrotsky kan få toppjobb i USA

Behöver draghjälp

Arbetslösheten bland utrikes födda har ökat kraftigt det senaste året. Föga förvånande med tanke på hennes politiska tillhörighet (folkpartist) lägger Antonia Ax:son Johnson en del av skulden på den rödgröna regeringen. Särskilt kritisk är hon till höjningen av arbetsgivaravgiften för unga, som hon hävdar slår hårt mot just denna grupp.

TT: Vilket ansvar bär näringslivet?

- Näringslivets ansvar är inte att lösa Sveriges arbetslöshetsproblem. Vårt ansvar är att bygga starka och framgångsrika bolag vilket ger oss möjlighet att anställa fler. Men i vissa fall kan vi behöva draghjälp av politiska beslut.

 

LÄS OCKSÅ: Så är Apple bakom hemliga fasaden


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen