Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Antonia Ax:son storköper strandtomt vid Dalälven

Antonia Ax:son Johnson. Foto: OLLE SPORRONG

Sveriges rikaste kvinna, Antonia Ax:son Johnson, har köpt en fastighet på 300 hektar i den trakt i Avesta kommun där hon växte upp. 

Priset: 23,2 miljoner kronor.

Det rapporterar Dalarnas tidningar.

– Det känns bra att rötterna finns och känslan för bygden, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S) till tidningen.

Med en förmögenhet på 58 miljarder kronor var Antonia Ax:son Johnson, 75, Sveriges rikaste kvinna förra året, enligt en sammanställning som Veckans Affärer gjort.

Nu har hon köpt en 300 hektar stor fastighet vid Dalälven i Avesta kommun, Isaksbo 1:92, skriver Dalarnas tidningar. Köpesumman var 23,2 miljoner kronor.

Marken innefattar flera tomter norr om Dalälven, bland annat ett större sammanhängande område med en kilometer obebyggd strandlinje. 

Marken har tillhört Isaksbo herrgård, där Antonia Ax:son Johnson är uppväxt. Hon sålde herrgården 1999, och den ingår inte i köpet.

Familjen Ax:son Johnson har en lång historia i Avesta. Antonias farfars far, affärsmannen och skeppsredaren Axel Johnson, var en av grundarna till Avesta Jernverks AB år 1883.

 

Styrde familjeimperiet i 35 år

Varför Antonia Ax:son Johnson har köpt fastigheten är inte känt. Expressen har utan framgång sökt henne för en kommentar. 

I över 35 år styrde Antonia Ax:son Johnson företagsimperiet Axel Johnson AB med varumärken som Kicks, Åhléns och Axfood. Men 2015 lämnade hon över ordförandeskapet till dottern Caroline Berg, 51.

I februari i år meddelade Antonia Ax:son Johnson att hon vill ta ett steg tillbaka och lämnade styrelsen för Axfood. 

– Jag har fyllt 75 år och jag har varit styrelsemedlem i 20 år. En naturlig slutpunkt för ett berikande arbete, sade hon i ett pressmeddelande.

Bolagets presskontakt Claes Salomonsson meddelade att den 75-åriga mångmiljardären nu kommer att trappa ner.

– Hon har kvar en del uppdrag i Axel Johnson, men har under årens lopp minskat mer och mer på sina uppdrag.

Antonia Ax:son Johnson är bosatt i Upplands Väsby. Sedan 1984 är hon gift med företagsledaren Göran Ennerfelt, 79.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!