Under oktober störtdök antalet lägenhetsaffärer i Stockholms innerstad, rapporterar Svenska Dagbladet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNUnder oktober störtdök antalet lägenhetsaffärer i Stockholms innerstad, rapporterar Svenska Dagbladet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under oktober störtdök antalet lägenhetsaffärer i Stockholms innerstad, rapporterar Svenska Dagbladet.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik Foto: Pressbild/Lars EkdahlPer-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik Foto: Pressbild/Lars Ekdahl
Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik Foto: Pressbild/Lars Ekdahl

Antalet lägenhetsaffärer i Stockholm dyker rejält

Publicerad

Svensk Mäklarstatistiks nya siffror visar att mäklarnas panik är välgrundad. 

Under oktober störtdök antalet lägenhetsaffärer i Stockholms innerstad, rapporterar Svenska Dagbladet.  

– I oktober var antalet slutförda bostadsrättsköp i Stockholms innerstad cirka 15 procent färre än i fjol, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, till Svenska Dagbladet. 

På tisdag nästa vecka väntas Svensk Mäklarstatistik släppa officiella siffror för oktober  – men tidningen Svenska Dagbladet har fått statistik vad gäller lägenhetsförsäljningar i Stockholms innerstad redan nu. 

LÄS MER: Storbankernas larm om sjunkande bostadspriser

Svensk Mäklarstatistik: Antalet affärer dök 15 procent i Stockholm

Och siffrorna lär varken lugna de allt mer desperata bostadsmäklarna eller storbankerna, som under torsdagen släppt konjunkturrapporter där de luftar oro över läget på bostadsmarknaden. 

– I oktober var antalet slutförda bostadsrättsköp i Stockholms innerstad cirka 15 procent färre än i fjol och i hela kommunen cirka 10 procent färre än i fjol, berättar Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, för Svenska Dagbladet. 

Svensk Mäklarstatistik väntas även presentera statistik som bekräftar sjunkande prisbild på bostadsmarknaden under nästa vecka. 

LÄS MER: Mäklare: Säljare måste acceptera lägre priser 

SBAB och Boolis siffror bekräftar sjunkande marknad

De, för säljare, dystra siffrorna har duggat tätt den senaste tiden. Under måndagen släppte SBAB statistik från sin bostadssajt Booli som visade att antalet bostäder till försäljning ökat med cirka 50 procent för både Stockholm och riket som helhet. 

 Budgivningarna i Stockholms län, och snittet för hela riket, är på den lägsta nivån sedan 2013.  

Utbudet av lägenheter till salu i riket var under oktober 47 procent fler än motsvarande period förra året. 

Det blir färre besökare på visningarna och mindre drag i budgivningarna. 

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostadsrätter reas ut 

Mäklare: "Aldrig varit med om något som liknar det här"

I förra veckan berättade Dina Pengar om hur desperata bostadsmäklare larmar om en allt kyligare marknad.

– Jag har aldrig varit med om något som liknar det här under min karriär, så här tufft har det inte varit på hela 2000-talet, berättade en av mäklarna. 

– Lägenheter som inte sticker ut blir inte sålda. Det kommer färre på visningarna än vad vi hade budgivare för ett halvår sedan. Förra helgen hade jag visningar där det bara kom en enda spekulant, sa en annan mäklare.

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen