Anställda vid vägmålarföretag träder fram berättar om en omfattande mutkultur inom Trafikverket. Foto: TV4/Kalla faktaAnställda vid vägmålarföretag träder fram berättar om en omfattande mutkultur inom Trafikverket. Foto: TV4/Kalla fakta
Anställda vid vägmålarföretag träder fram berättar om en omfattande mutkultur inom Trafikverket. Foto: TV4/Kalla fakta
För att inte väcka misstankar om var pengarna försvann upprättades bluffakturor. Foto: TV4/Kalla faktaFör att inte väcka misstankar om var pengarna försvann upprättades bluffakturor. Foto: TV4/Kalla fakta
För att inte väcka misstankar om var pengarna försvann upprättades bluffakturor. Foto: TV4/Kalla fakta
Foto: CHRISTER WAHLGRENFoto: CHRISTER WAHLGREN
 Foto: CHRISTER WAHLGREN
Foto: ERIC RISBERG / APFoto: ERIC RISBERG / AP
 Foto: ERIC RISBERG / AP

Anställda vid Trafikverket mutas med spritfester och dyra gåvor

Publicerad

Vägmålarföretag mutar Trafikverkets tjänstemän med Ipads, golfutrustningar, svetsar, spritfester, nycklar till fjällstugor och kuvert med tiotusentals kronor för att få kontrakt.

Anställda vid vägmålarföretag träder nu fram och berättar om den omfattande mutkulturen inom myndigheten.

– När vi var ute efter vägen och körde så kom han och det var ju bara att räcka över kuvertet. 50 000, det är jäkligt mycket pengar, säger vägmålaren Leif Johansson till "Kalla fakta".

Redan för ett och ett halvt år sedan slog anställda vid vägmålarföretag, de som målar de vita strecken på vägarna, larm om mutkulturen inom Trafikverket – men ingenting hände.

I måndagens avsnitt av "Kalla fakta" träder flera av dem fram och berättar hur tjänstemän vid myndigheten låtit sig mutas av vägmålarföretag genom att ta emot dyra gåvor som Ipads, golfutrustningar, svetsar och nycklar till fjällstugor.

Anställda vid ett vägmålarföretag slog larm om mutkulturen inom Trafikverket redan för ett och ett halvt år sedan.Foto: TV4/Kalla fakta

Lämnade över kuvert med 50 000 kronor

I många fall har rutinen varit att gömma föremålen på ställen som gjorts upp i förväg, ställen där tjänstemännen senare kunde hämta upp dem – ofta längs vägar.

Vägmålaren Leif Johansson berättar för "Kalla fakta" hur hans chef även bad honom lämna över ett kuvert med 50 000 kronor till en tjänsteman vid Trafikverket.

– När vi var ute efter vägen och körde så kom han och det var ju bara att räcka över kuvertet. 50 000, det är jäkligt mycket pengar, säger han i programmet.

Vägmålaren Leif Johansson berättar hur hans chef bad honom lämna över ett kuvert med 50 000 kronor till en tjänsteman vid Trafikverket.Foto: TV4/Kalla Fakta

Dolde mutorna med bluffakturor

Tjänstemän på Trafikverket har även bjudits på middagar och sprit samt nöjesevenemang av vägmålarföretagen.

För att inte väcka misstankar om var pengarna försvann upprättades bluffakturor.

– Det räcker med att du förlänger en väg så har du fått tillbaka pengarna. Vi säger att vägen den ska det vara 32 000 meter kant på. Då kan du skriva 42 000, det är ingen som kan kolla det, säger vägmålaren Göran Eriksson till "Kalla fakta".

Vägmålaren Göran Eriksson berättar att bluffakturor upprättades för att inte väcka misstankar om var pengarna försvann.Foto: TV4/Kalla fakta

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon anser att myndigheten borde ha agerat snabbare när uppgifterna om mutor kom fram.

– Det borde man ha gjort om man hade så tydliga grunder för detta, säger hon i programmet.

 

"Kalla fakta" visas i TV4 måndag den 13 november klockan 20.00 men programmet kan redan nu ses på TV4 Play.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen