Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställda på Apotea: Vi övervakas och straffas

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Apoteas huvudlager i Morgongåva utanför Uppsala.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Apoteas huvudlager i Morgongåva utanför Uppsala.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kameraövervakning, kollektiva bestraffningar, inlåsta arbetare – och ständig stress.

Så beskriver anställda på nätapoteket Apoteas lager sin arbetsplats för tidningen Dagens ETC. 

De vittnar om allvarliga olyckor på grund av det höga tempot och arbetsbelastningen.

Apotea är Sveriges största nätapotek, mer än tio gånger större än närmaste konkurrenten. Företagets huvudlager ligger i Morgongåva utanför Uppsala.

Nu berättar 28 anställda för tidningen Dagens ETC om svåra missförhållanden på lagret. De hävdar att Pär Svärdson, företagets ägare och vd, övervakar dem genom kameror. Att han pressar de anställda, utövar kollektiv bestraffning och sparkar dem som opponerar sig.

Chefen har kameraövervakning

– En dag hade produktionen tillfälligt pausats. En kollega satte sig på golvet och väntade. Då ringer en annan kollegas mobil. Det var Pär som var upprörd över att kollegan som satt ner inte verkade jobba, säger lagerarbetaren Håkan till tidningen. 

Andra anställda har liknande berättelser.

– Pär sitter och bevakar oss genom kamerorna. Det är helt sjukt, säger Anders som enligt egen uppgift fick sparken för att han missade en arbetsdag.

Pär Svärdson, Apoteas ägare och vd.
Foto: APOTEA / APOTEA

Anställda vittnar om mycket hög arbetstakt. De säger att de måste springa för att klara av sina uppgifter – och detta har lett till svåra olyckor i oktober 2019 samt i januari och juni i år, då arbetare fick föras till sjukhus.

”Ser folk springa”

Nu sitter skyltar om springförbud i lokalerna, men en anställd säger till Dagens ETC att ”varje arbetspass ser jag folk springa. Även jag måste göra det i bland”.

Det förekommer också kollektiv bestraffning genom att alla i fem ett arbetslag straffas med andra uppgifter om en arbetare är för långsam eller gör fel, säger anställda. Och vid ett tillfälle i våras blockerades utgångarna och arbetarna beordrades till övertidsarbete, säger de.

Ska diskutera med facket

Apoteas vd och ägare Pär Svärdson förnekar att det förekommer kameraövervakning och kollektiv bestraffning av arbetare.

– Vi har 900 anställda. Du kan säkert hitta några anställda som säger att saker är på ett visst sätt, säger han till Dagens ETC. 

Han säger till fackförbundet Unionens tidning Kollega att ”företaget ska se över arbetsmiljön och föra en diskussion med Unionen för att säkerställa att den är bra”.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!