Google har sparkat en anställd som rörde upp känslor med ett långt PM om bland annat bristen på jämställdhet. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Google har sparkat en anställd som rörde upp känslor med ett långt PM om bland annat bristen på jämställdhet. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Anställd på Google skrev om könsskillnader – får sparken

Publicerad

Ingenjören påstod att biologiska skillnader mellan könen kan ligga bakom bristen på jämställdhet i teknikbranschen.

Nu har Google sparkat honom.

Enligt mannen själv för att han "upprätthåller könsstereotyper", skriver Reuters.

Det var i ett internt PM som den Google-anställde ingenjören skrev att orsaken till ojämställdhet inom tech-branschen kan förklaras med biologiska skillnader mellan könen. Han menar bland annat att olika förmågor fördelas olika – och att det är därför det inte finns fler kvinnor inom teknik och ledarskap.

Detta har eldat upp en debatt i USA:s tech-mekka Silicon valley. Och mannen har fått skarp kritik i sociala medier.

Nu har han sparkats.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar svenska anställda på Google 

 

Google kickar ingenjör efter kontroversiellt PM

I ett mejl till Reuters bekräftar ingenjören att sökjätten tycker att han "upprätthåller könsstereotyper". Han anklagar samtidigt Googles ledning för att försöka tysta honom.

Google själva säger att de inte kan kommentera enskilda anställda, skriver Reuters. Men nyhetsbyrån har tagit del av ett internt meddelande från vd:n Sundar Pichai, där det står att delar av ingenjörens PM "bryter mot vår uppförandekod och går över gränsen genom att stärka skadliga könsstereotyper på vår arbetsplats".

Den sparkade ingenjören överväger nu att ta till rättsliga åtgärder mot IT-jätten – oklart exakt vilka, skriver Reuters.

 

LÄS MER: Så slipper Google en miljard i skatt i Sverige 

 

Enligt nyhetsbyrån har debatten om hur kvinnor behandlas i den mansdominerade teknikvärlden rasat i flera månader. Ingenjörens 3 000 ord långa inlägg eldade upp debatten när det cirkulerade inom Google förra veckan. Han skriver bland annat att:

Riktar kritik mot Google

"Googles partiskhet åt vänster har skapat en politiskt korrekt monokultur som förhindrar ärliga diskussioner om mångfald".

Han vänder sig mot att jämlikhet mellan könen ska vara ett mål.

Den Google-anställde mannen har inte bara fått massiv kritik – utan även stöd från flera håll. 

På konservativa nyhetssajten Breitbart news diskuterar man till exempel om man ska bojkotta Google, skriver Reuters. Och enligt TT skriver Minecraft-grundaren Markus "Notch" Persson att "Jag hoppas att ni inser att Googleavskedandet är djupt problematiskt" på Twitter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen