Anställd på försvarsföretag döms – försökte hacka kollegans dator

En anställd på försvarsföretaget Saab döms för försök till dataintrång.
Foto: Stefan Kalm / © Saab AB
Saab har cirka 17 000 anställda i världen, varav 6 000 arbetar i Linköping.
Foto: Jerry Lindberg / Copyright 2019 Saab AB. All rights Reserved

En Saab-anställd i Linköping döms för försök till dataintrång. 

Mannen hade installerat ett spionprogram – som skulle registrera allt kollegan skrev. 

En anställd på försvarsföretaget Saab i Linköping döms till böter för att ha installerat en så kallad keylogger på en kollegas dator. Mannen har i förhör erkänt att han kopplat in apparaten, som spelar in och lagrar tangenttryck.

– Han fick inte, genom sitt förfarande, tillgång till någon säkerhetsklassad information, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål till Nyhetsbyrån Siren.

Händelsen utreddes av Säpo, då arbetsplatsen hanterar säkerhetsklassad information. Den anställde krävs nu på 30 dagsböter på totalt 11 100 kronor.

Mannen är förvånad

Den anställde har uppgett i förhör att han inte var intresserad av någon specifik information utan var nyfiken på om apparaten fungerade. 

 ”NN säger att han har arbetat på SAAB länge och är lite hemmablind och för honom är det en jätteliten grej och vet själv att han inte skulle läcka någon information. Han är fortfarande förvånad över hur stor sak detta har blivit men kan också förstå det när han tänker efter. NN säger att för honom skulle ”worst case” vara att den lokala säkerhetspersonen som finns på arbetsplatsen pratat med honom och säga att det inte är okej, men att det blir såhär stort är han förvånad över”, står att läsa i förhörsprotokollet.

Jobbar inte kvar 

Saab meddelar att mannen inte längre arbetar för försvarsföretaget, men avstår från att kommentera det inträffade:

”Jag kan bekräfta att det handlar om en person som inte längre arbetar på Saab. Saab kommenterar aldrig personal- eller säkerhetsfrågor, utan vi hänvisar till domen”, skriver Charlotte Nilsson, Saab:s presskontakt. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!