Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anrika krogarna i Stockholm räddas

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Krögarbröderna Daniel och Filip Güven ser nu att kunna andas ut efter ackordsuppgörelsen som gör att deras krogar i Brasseriegruppen undgår konkurs.
Foto: OLLE SPORRONG
Anrika krogen Prinsen intill Norrmalmstorg i Stockholm hade skulder för 14 901 000 kronor innan ackordsuppgörelsen med fordringsägarna.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Vigårda på Vasagatan 14 i Stockholm drogs med närmare tre miljoner i skulder.
Foto: Leif Brännström
Fordringsägarnas krav på Villa Godthem på Djurgården och en av Brasseriegruppens krogar låg på 13 600 000 kronor innan ackordsuppgörelsen som innebar att de nu får 25 procent.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
East på Stureplan i centrala Stockholm.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera av Stockholms klassiska krogar räddas undan konkurs.

Det gäller Stureplansprofilerna Filip och Daniel Güvens krogimperium med bland andra restaurangerna Prinsen, East, Villa Godthem och Zink som riskerade konkurs.

Fordringsägarna har tvingats acceptera en ackordsuppgörelse där deras krav skrivits ned med 75 procent.

– Att ackordsförslagen antagits betyder att vi som restaurangkoncern nu kan påbörja återhämtningen från en branschkris av sällan skådat slag, säger vd Filip Güven.

När pandemin slog till våren 2020 kom den vid sämsta tänkbara tidpunkt för Märstabröderna Filip, 40, och Daniel Güven, 38, som var i full färd med sina expansionsplaner.

Det blev närmast tvärstopp med gäster och därmed också stopp med inflöde av pengar. Krögarbröderna tvingades i somras gå till Stockholms tingsrätt och inför hoten av konkurs begära rekonstruktion av 13 av koncernens krogar.

De många fordringsägarna fick ett tufft erbjudande: Sänk era krav med 75 procent. Annars blir det mindre tillbaka vid konkurs eller inga pengar alls.

Den dominerande fordringsägaren är Skatteverket och utan ett ok från myndigheten hade aldrig en rekonstruktion av krogarna i företagsgruppen inte gått vägen.

Rekonstruktören, advokat Helena Ståbi, bekräftar att en uppgörelse nu är klar när det gäller merparten av de krogar i Brasseriegruppen som är föremål för rekonstruktion.

– Det har gått enligt den plan som vi lade fram i början. Det har varit lätt att samarbeta med bolagen, de har en bra struktur och arbetet har flutit på bra, säger hon.

Skrivs ned med 55 miljoner 

Ackordsuppgörelsen som nu godkänts av fordringsägarna gäller merparten av Brasseriegruppens bolag utom Kungsholmen med Pontonen och Orangeriet vars framtid avgörs nästa vecka.

Det beslut som nu gäller betyder att fordringarna skrivs ned med cirka 55 miljoner kronor. 

Så här såg fordringsägarnas krav ut krog för krog innan uppgörelsen:

Prinsen, 14 901 000 kronor.

Zink, 5 miljoner.

Vigårda, Avenyn i Göteborg. 2 600 000 kronor.

Godthem, Djurgården, 13 600 000 kronor.

Mejan, 4 500 000 kronor.

Vigårda, Vasagatan 44. 1 766 000 kronor.

Il Tempo, Högbergsgatan 4 957 000 kronor.

Vigårda, Vasagatan 14. 2 872 000 kronor.

East, 14 300 000 kronor.

Pas D´art, tidigare Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan, 9 859 000 kronor.

Krogen East vid Stureplan i Stockholm, som ingår i Brasseriegruppens krogar, hade dragit på sig skulder för drygt 14 miljoner när rekonstruktionen inleddes.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Brasseriegruppens krog Vigårda på Vasagatan 44 omfattas av den nu träffade ackordsuppgörelsen och undgår därmed konkurs.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Filip Güven är av lätt insedda skäl nöjd med att fordringsägarna gått med på ackorduppgörelsen.

– Att ackordsförslagen antagits betyder att vi som restaurangkoncern nu kan påbörja återhämtningen från en branschkris av sällan skådat slag. Den ekonomiska skada som covid 19 pandemin inneburit för hela restaurangbranschen saknar motstycke i svensk historia. 

– Nu vänder vi blad och jobbar med att fokusera på utveckling, säger Brasseriegruppens Filip Güven efter ackordsuppgörelsen med fordringsägarna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bröderna tar nu nya tag, men det finns fortfarande varningsklockor

– Nu vänder vi blad och jobbar mot att fokusera på en utveckling av våra koncept inom gastronomi och upplevelse. Vi måste dock ha respekt för att vi framgent lever fortsatt i en osäker tid och de restriktioner som nu beslutats om i den fjärde vågen har en fortsatt negativ ekonomisk inverkan på bolagen. Det går uppenbarligen inte heller helt utesluta nya framtida restriktioner fram tills dess pandemin är under kontroll. 

I nästa vecka avgörs om fordringsägarna i Brasseriegruppens övriga krogar som är under rekonstruktion accepterar förslagen till uppgörelse. Där ligger ackordsförslaget på 35 procet.