När pandemin slog till våren 2020 kom den vid sämsta tänkbara tidpunkt för Märstabröderna Filip, 40, och Daniel Güven, 38, som var i full färd med sina expansionsplaner.
Det blev närmast tvärstopp med gäster och därmed också stopp med inflöde av pengar. Krögarbröderna tvingades i somras gå till Stockholms tingsrätt och inför hoten av konkurs begära rekonstruktion av 13 av koncernens krogar.
De många fordringsägarna fick ett tufft erbjudande: Sänk era krav med 75 procent. Annars blir det mindre tillbaka vid konkurs eller inga pengar alls.
Den dominerande fordringsägaren är Skatteverket och utan ett ok från myndigheten hade aldrig en rekonstruktion av krogarna i företagsgruppen inte gått vägen.
Rekonstruktören, advokat Helena Ståbi, bekräftar att en uppgörelse nu är klar när det gäller merparten av de krogar i Brasseriegruppen som är föremål för rekonstruktion.
– Det har gått enligt den plan som vi lade fram i början. Det har varit lätt att samarbeta med bolagen, de har en bra struktur och arbetet har flutit på bra, säger hon.
Skrivs ned med 55 miljoner
Ackordsuppgörelsen som nu godkänts av fordringsägarna gäller merparten av Brasseriegruppens bolag utom Kungsholmen med Pontonen och Orangeriet vars framtid avgörs nästa vecka.
Det beslut som nu gäller betyder att fordringarna skrivs ned med cirka 55 miljoner kronor.
Så här såg fordringsägarnas krav ut krog för krog innan uppgörelsen:
Prinsen, 14 901 000 kronor.
Zink, 5 miljoner.
Vigårda, Avenyn i Göteborg. 2 600 000 kronor.
Godthem, Djurgården, 13 600 000 kronor.
Mejan, 4 500 000 kronor.
Vigårda, Vasagatan 44. 1 766 000 kronor.
Il Tempo, Högbergsgatan 4 957 000 kronor.
Vigårda, Vasagatan 14. 2 872 000 kronor.
East, 14 300 000 kronor.
Pas D´art, tidigare Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan, 9 859 000 kronor.
Filip Güven är av lätt insedda skäl nöjd med att fordringsägarna gått med på ackorduppgörelsen.
– Att ackordsförslagen antagits betyder att vi som restaurangkoncern nu kan påbörja återhämtningen från en branschkris av sällan skådat slag. Den ekonomiska skada som covid 19 pandemin inneburit för hela restaurangbranschen saknar motstycke i svensk historia.

Bröderna tar nu nya tag, men det finns fortfarande varningsklockor
– Nu vänder vi blad och jobbar mot att fokusera på en utveckling av våra koncept inom gastronomi och upplevelse. Vi måste dock ha respekt för att vi framgent lever fortsatt i en osäker tid och de restriktioner som nu beslutats om i den fjärde vågen har en fortsatt negativ ekonomisk inverkan på bolagen. Det går uppenbarligen inte heller helt utesluta nya framtida restriktioner fram tills dess pandemin är under kontroll.
I nästa vecka avgörs om fordringsägarna i Brasseriegruppens övriga krogar som är under rekonstruktion accepterar förslagen till uppgörelse. Där ligger ackordsförslaget på 35 procet.