Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ännu ett pensionsbolag kastar ut Solidars fonder

Eva Trouin, Nordnets Sverigechef.

Nätmäklaren Nordnet följer i Danica Pensions spår och kastar ut PPM-bjässen Solidars fonder, kan Expressen berätta. 

Beslutet kommer efter att Finansinspektionen i förra veckan bötfällt Solidar för ”allvarliga brister”. 

– Vi har beslutat oss för att säga upp avtalet med Solidar, bekräftar Henrik Edström, presschef på Nordnet, för Expressen. 

Nätbanken har avvaktat Finansinspektionens beslut efter den utredning myndigheten arbetat med i över två år. 

LÄS MER: Finansinspektionen bötfäller Solidar 

– Vi tar det här beslutet utifrån det som kom fram i utredningen och det allmänna kundintresset. 

Danica Pension först att säga upp 

Finansinspektionen konstaterade i sitt beslut att Solidar har "allvarliga brister", att man inte har vidtagit åtgärder för att förhindra uppenbara intressekonflikter och att det inte kan uteslutas att Solidar handlat uteslutande i fondspararnas intressen. Bakgrunden är att Solidar gjort omfattande transaktioner med Malta-bolaget DS Platform, ett bolag Solidars egen vd Roland Johansson har ägarkopplingar till. 

FRIDA BRATT: Straffet mot Solidar känns som ett hån 

I spåren av beslutet sade Danica Pension, som erbjöd Solidars fonder till spararna inom avtalsområdet SAF-LO, förra veckan att säga upp avtalet med Solidar. Nu följer alltså Nordnet efter. Men till skillnad från hos Danica töms inte fonderna med spararnas pengar. 

Pengarna kvar i fonderna

– Vi slutar att sälja dem, vi tar bort köpknappen. Kunden får ett meddelande om att vi gör detta, och sedan får han eller hon själv välja om fonderna ska säljas, säger Henrik Edström, som tillägger att Nordnet har ett hundratal kunder i Solidar-fonder.

Expressen söker Solidar för en kommentar. 

Turerna kring Solidar

I december köpstoppade Pensionsmyndigheten fondbolaget Solidars fonder från premiepensionen. Enligt myndigheten var det oklart om fondbolaget följt Pensionsmyndighetens samarbetsavtal.

 

Då hade Solidar redan varit under utredning av Finansinspektionen i två år, sedan våren 2016. Utredningen har gällt Solidars omfattande transaktioner med det derivatinstrument Solidar satt upp tillsammans med DS Platforms. 

 

DS Platforms grundades 2014 av ett holdingbolag som i sin tur ägs av tre Maltabaserade holdingbolag, varav ett – Sustainable Holing – ägs av Solidars vd Roland Johansson. Ett annat, Supero Holding, ägs av Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. 

 

I förra veckan bötfälldes Solidar av Finansinspektionen. Efter det valde Danica Pension, som erbjöd fonderna till sparare inom den kollektivavtalade tjänstepensionen SAF-LO, att säga upp avtalet med fondbolaget. Nu backar även Nordnet. 

 

Pensionsmyndigheten uppger att man är i slutfasen av sin utredning kring Solidar. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!