Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bor i Dubai – häktad i Allra-härvan

Olle Marcusson och Alexander Ernstberger sitter häktade efter att Allra misstänks ha förskingrat hundratals pensionsmiljoner. Båda förnekade brott.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Alexander Ernstberges på Lidingö blev känd som Sveriges dyraste villa 2016, då Allra-grundaren köpte den för 50 miljoner.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Tingsrätten har beviljat kvarstad på över 242 miljoner kronor – plus ränta. Efter det har Kronofogden tömt Ernstbergers lyxvilla på föremål.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
I en våning i det här huset på Östermalm bodde Ewran Mersin. Tingsrätten har nu beslutat att åklagaren åtgärd om ''förvar'' av lägenheten ska kvarstå.
Den nu häktade Allra-direktören Ewran Mersin. Han förnekar brott via sin försvarare. Åklagare Thomas Hertz uppmanar Mersin att frivilligt resa till Sverige.

En person har häktats i sin frånvaro i Allra-härvan.

Det handlar om Dubai-vd:n Ewran Mersin, 40, som  misstänks för grov trolöshet mot huvudman. 

Åklagaren uppmanar nu Mersin att frivilligt lämna lyxparadiset och resa till Sverige.

– Han förnekar all inblandning i något brottsligt, säger Mersins ordinarie försvarare, advokat Henrik Olsson Lilja.

Ewran Mersin är i dag vd för Allra International i Dubai och befinner sig inte i Sverige. Därför har han inte kunnat gripas och ställas inför en häktningsdomare på vanligt sätt.

Häktningsförhandlingen inleddes klockan 13 i Stockholms tingsrätt på måndagen.

Advokat Henrik Olsson Lilja är utsedd till försvarare åt Ewran Mersin, men advokat Björn Rothpfeffer var tillfällig försvarare i rättssalen. 


LÄS OCKSÅ: Panik på Ålandsbanken när Ernstberger greps 


– Han förnekar all inblandning i något som på något vis ska ha varit brottsligt, sa Henrik Olsson Lilja timmarna innan häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Strax efter klockan 18 meddelade rådman Helga Hullmann att Ewran Mersin är häktad i sin frånvaro, som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Domstolen beslutade också om kvarstad på ett belopp upp till 242 miljoner kronor och att åklagarens  beslut om förvar av våningen på Östermalm kvarstår. 

Kammaråklagare Thomas Hertz uppmanar nu Ewran Mersin att packa resväskan och sätta sig på ett flyg till Sverige. Annars blir han internationellt efterlyst.

– Själva utlämningsförfarandet kan vara ganska obehagligt. Det är oftast enklast för alla inblandade om man frivilligt inställer sig, säger Thomas Hertz och tillägger:

– Det är enklare om man tar kontakt med mig och berättar om när och hur man tänker komma till Sverige.


LÄS MER: Ytterligare en person inom Allra misstänks 


Advokat Henrik Olsson Lilja hade under måndagsförmiddagen fått besked om att han var utsedd Ewran Mersins försvarare.

Vad har du för uppfattning om Allra-härvan?

– Inte annat än att de som är häktade förnekar brott och sedan är det ganska komplext materia och min bedömning är att när åklagaren fått mer insikt har jag svårt att se att det här skulle kunna vara brottsligt, sa  Henrik Olsson Lilja timmarna innan häktningsförhandlingen.

Häktad i Allra-härvan – befinner sig i Dubai

Ewran Mersin, 40, bodde tidigare i en bostadsrätt på Engelbrektsgatan på Östermalm i Stockholm. Men enligt uppgift  till Expressen var han på väg att avyttra våningen varför kammaråklagare Thomas Hertz beslutade att ta lägenheten i förvar vilket är den juridiska termen som förhindrar att den går att avyttra.

Sedan i januari 2016 bor Ewran Mersin på en adress i lyxparadiset Dubai. Det är därifrån Ekobrottsmyndigheten, EBM, och åklagaren, hoppas att han ska åka till Sverige utan att han hamnar i häkte i Dubai innan han eventuellt kan utlämnas till Sverige.

I dag är fler än sex personer misstänkta för brott, alla kopplade till  skandalbolaget Allra som misstänks ha förskingrat hundratals pensionsmiljoner.

Tre personer har tidigare delgivits misstanke. 

LÄS MER: Kronofogdens beslag: Tog Allragrundarens lyxklocka 


De misstänks i Allra-härvan

Grundaren och tidigare vd:n Alexander Ernstberger, 31, sitter häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Ernstberger förnekar brott.

Olle Marcusson, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg och nära medarbetare till Ernstberger, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson, 40, förnekar brott.

En tidigare Allra-direktör häktades tidigare men är nu släppt med reseförbud. Mannen, som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, har fått passet beslagtaget.

En person som i tingsrättens handlingar kallas för ''A''.


LÄS MER: Här slår Kronofogden till mot Ernstbergers lyxvilla 

Dubaibolag tjänade 90 miljoner

Dotterbolaget misstänks ha sålt finansiella instrument till Allra med extrem marginal – vilket har gett Dubaibolaget höga vinster som sedan skickats upp till Allra. Enligt Dagens industri tjänade dotterbolaget i Dubai 90 miljoner kronor på bara tre månader och en anställd – pengar som misstänks ha mjölkats från de svenska pensionsspararna.

Har du pensionssparat hos Allra?

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!