Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööfs besked om skatterna som kan höjas

Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: STELLA P / STELLA PICTURES
Magdalena Andersson, finansminister.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet har sagt nej till att en kommande skattereform ska innehålla en återinförd förmögenhetsskatt eller arvs- och gåvoskatt, men frågan om höjd bankskatt kommer att ligga på bordet, liksom flera andra skatter.

Det sade Annie Lööf, Centerpartiets ledare, vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

– S fick stryka en rad om höjd kapitalbeskattning i 73-punktsprogrammet, enligt partiledaren.

De ”skarpa” skatteförändringarna i 73-punktsprogrammet ligger först i kön att genomföras, men det vore bra om de även hinner med en skattereform. Kanske blir det bara principerna de kommer överens om, och att själva reformen genomförs nästa mandatperiod, enligt partiledaren.

Lööf sade att arbetet med en skatteöversyn inte har inletts ännu, men att det för Centerns del handlar om ”sänkta skatter på jobb och företag”, men även en del skattehöjningar, som exempelvis miljöskatter och avtrappat ränteavdrag.

Centerpartiet har i flera år talat om vikten av att människor går ur arbetslöshet och in i arbete, såväl unga som gamla, i städer och på landet.

– De som har det allra sämst ska lyftas, sade Lööf.

 

”Bra ton och samtalsklimat”

Hon sade att det är genom att fler arbetar som man får pengar till välfärden.

Centerledaren tycker att samarbetet med regeringen och Liberalerna går bra, nu är de i slutskedet med arbetet inför vårändringsbudgeten, men arbetet med 73-punktsprogrammet har också inletts.

– Vi har dragit i gång en rad möten för att bland annat titta på utredningsdirektiv… Det är en bra ton, ett bra samtalsklimat, tycker jag, sade hon.

Lööf konstaterar att det finns kända frågor där partierna har olika värderingar, men att det som ska genomföras de kommande åren är 73-punktsprogrammet.

När partierna går från de skrivna meningarna kommer diskussionen upp igen, och även här har de fyra partierna olika ingångar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!