Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf om Annika Strandhäll: ”Tvekar inte”

Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (S). Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har meddelat att de stöttar misstroendeförklaringen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets riksdagsgrupp ska träffas för att fatta ett beslut i den kommande misstroendeomröstningen mot S-ministern Annika Strandhäll. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet har en avgörande roll i beslutet om S-ministern Annika Strandhälls framtid.

På måndagskvällen ska partiets riksdagsgrupp hålla ett telefonmöte för att ta ställning i frågan, rapporterar SvD. 

– Vi tvekar inte, säger Annie Lööf till Expressen.

Kritiken mot socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) handlar om regeringens hantering av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler som avskedades innan riksdagsvalet förra året. 

En misstroendeförklaring väcktes av Moderaterna och tidigare har Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelat att de stöttar misstroendeförklaringen mot ministern. 

På tisdag ska en omröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hållas i riksdagen – men Centerpartiet har ännu inte lämnat något besked i frågan.

”Ser det inte som verktyg i valrörelsen”

När Annie Lööf på söndagen får frågan hur C står i frågan om Strandhäll svarar centerledaren att partiets riksdagsgrupp ska träffas och diskutera frågan för att fatta ett beslut innan omröstningen på tisdag.

– Riksdagsgruppen ska i vanlig demokratisk ordning hinna diskutera den frågan och fatta ett beslut och det kommer vi att göra innan omröstningen på tisdag, säger Annie Lööf.

Vidare menar C-ledaren att partiet inte tvekar.

– Vi tvekar inte. Vi ser inte missförtroendeförklaringen som ett verktyg i valrörelsen som vissa partier tycks tro utan vi tar allvarligt på den och därför kommer vi hantera den i särskild ordning, säger Annie Lööf.

SvD: C Håller telefonmöte på måndag kväll

När Expressen är i kontakt med Centerpartiet på måndagsmorgonen säger de att de inte vet när det kommer något besked om Strandhäll. 

Enligt Svenska Dagbladet håller Centerpartiets riksdagsgrupp ett telefonmöte på måndagskvällen för att ta ställning, men det kan enligt tidningen också bli aktuellt med ett avslutande möte på tisdagsförmiddagen. 

Eftersom M, KD, SD och L har 174 mandat, och det krävs 175 mandat för att samla en majoritet i riksdagen, blir Centerpartiets ställningstagande avgörande. Men det räcker också med att en centerpartist röstar för misstroende mot Annika Strandhäll för att hon ska tvingas avgå. 

Centerpartisten Helena Lindahl trotsade partilinjen och röstade nej till Stefan Löfven som statsminister i januari. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Och i den avgörande omröstningen i regeringsbildningen i januari som ledde fram till att Stefan Löfven valdes trotsade centerpartisten Helena Lindahl partilinje och röstade då nej till Stefan Löfven. 

Den gången kunde Stefan Löfven ändå väljas eftersom Liberalerna stod bakom honom, men det gör inte L den här gången och gör Helena Lindahl samma sak igen kommer Annika Strandhäll att fällas förutsatt att alla andra följer partilinjen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!