Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunals kassör Bergström avgår

Anders Bergström och Annelie Nordström. Anders Bergström meddelade att han avgår.
Foto: Claudio Bresciani/Tt
<p>Anders Bergström avgår som Kommunals kassör.</p>
Foto: Skärmavbild/Kommunalarbetaren.se
Kommunals ordförande Annelie Nordström på pressträffen.
Foto: Claudio Bresciani/Tt
Aftonbladets avslöjande om att Fackförbundet Kommunal spekulerat 100-tals miljoner på krog- och konferensverksamhet trots att man gått back 320 miljoner har mött starka reaktioner.
Foto: Anders Ylander

Han avgick med omedelbar verkan efter att ha ljugit om en representationsresa till London.

Nu får Kommunals förbundskassör Anders Bergström ett avgångsvederlag på nära två miljoner kronor fram till pensionen.

– Jag har gjort misstaget att inte vara helt sanningsenlig på ett område, säger han.

Det har varit en omfattande kritikstorm mot ledningen i fackförbundet Kommunal sedan Aftonbladet i en serie artiklar avslöjat att flera personer i förbundsledningen bland annat bott gratis på fackliga semesteranläggningen Marholmen, spenderat över 100 000 kronor på alkohol under en julfest, åkt på vidlyftiga representationsresor och hyrt ut förbundets lyxrestaurang Metropol Palais till sexshower.

När förbundsordförande Anneli Nordström och förbundskassör Anders Bergström på torsdagseftermiddagen höll presskonferens med anledning av skandalerna meddelade Anders Bergström att han lämnar sin post med omedelbar verkan. Han lämnar också en rad andra uppdrag som är knutna till sin tidigare position, däribland som ordförande för handelsbolaget Lyran.

– I medias granskning av kommunals och Lyrans verksamheter så har ett flertal allvarliga incidenter kommit fram. Flera av dessa är mitt ansvar och jag har också gjort misstaget att inte ha varit helt sanningsenlig på ett område. Det var mer representation på en Londonresa än vad jag tillstod i en intervju i Aftonbladet. Detta tar jag nu konsekvenserna av och avgår som förbundssekreterare, säger Anders Bergström på presskonferensen.

Lyxresa betalades av medlemmarna

Resan det handlar om är en lyxresa där delar av Kommunals ledning åkte till London och bodde på femstjärnigt hotell och gick på toppkrogar under en helg i oktober förra året, skriver Aftonbladet.

Kostnaden var resan var flera 100 000 kronor - och betalades av Kommunals omkring 500 000 medlemmar.

Men trots den omedelbara avgången blir det inget hårt fall för Anders Bergström.

Han får ett avgångsvederlag på 78 procent av sin lön fram till sin 60-årsdag 15 november 2018 - vilket innebär en summa på sammanlagt 1 919 756 kronor då Anders Bergström i nuläget har en månadslön på 72 389 kronor. Ersättningen minskas dock med eventuella övriga förvärvsinkomster, uppger Kommunal.

– Jag beklagar den skada som jag åsamkat förbundet, säger Anders Bergström vid presskonferensen.

"Har tillräckligt stort förtroende"

Anneli Nordström fördömde samtidigt den alkoholkultur som har funnits i förbundet, efter uppgifter om stora mängder alkohol vid flera fackliga tillställningar.

– Vi kan konstatera att det vid vissa fester druckits alldeles för mycket. Vi vill ta tag i den alkoholkultur som har uppkommit och det avser vi nu att göra, säger hon.

Kan situationen bli värre för Kommunal?

– Nej, det kan den knappast. Vi har verkligen sjunkit och vi har förlorat en hel del av vår heder.

Kan du sitta kvar som ordförande efter det här?

– Jag känner att jag kan sitta kvar och att jag har en viktig uppgift. Jag känner att jag har tillräckligt stort förtroende bland medlemmarna, säger Anneli Nordström.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ger en skriftlig kommentar till att Anders Bergström avgår som förbundskassör:

"Det är bra att Kommunal tar ansvar och nu inleder ett arbete med att återupprätta förtroendet. Nu har förbundskassören avgått. Jag har ingen anledning att göra någon annan bedömning än att det är rätt beslut" skriver han.

Och fortsätter:

"Nu är det oerhört viktigt att Kommunal skapar ordning och reda i sin verksamhet, vänder på alla stenar och gör allt de bara kan för att återskapa förtroendet".

Sista handling: sparkade vd

Moderaternas Elisabeth Svantesson reagerar starkt på uppgifterna om Kommunal:

– Jag blir illa berörd när jag ser hur Kommunal betett sig.

Hur ska Kommunal och Anneli Nordström agera nu? Kan hon sitta kvar?

– Det handlar i grund och botten om förtroende för hela LO-kollektivet. När det gäller Anneli måste medlemmarna avgöra hennes framtid. Det handlar också om förtroende, både för medlemmar och allmänhet, säger Elisabeth Svantesson.

Anders Bergströms sista handling som ordförande för handelsbolaget Lyran var att avskeda vd:n Raffaello Di Schiena.

Kommunal ska nu utreda om de ska fortsätta driva restaurangen Metropol Palais.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!