Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annas elchock – fick räkning för 20 000

Lotta Aronsson, elprisexpert på Eon, berättar hur elpriset kan se ut framåt.
Anna Eduards fick en elräkning på över 20 000 kronor för decembermånad.
Elpriserna har under vintern skjutit i höjden.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Elpriserna har under vintern skjutit i höjden och flera svenskar har fått en chock när elräkningen för december kom. En av dem är Anna Eduards i Kungsör.

– Det här är inte alls kul. Jag har inte kunnat förutse det här skulle bli så här dyrt, säger Anna Eduards vars elräkning landade på 20 275 kronor för decembermånad. 

Anna Eduards var inställd på att elräkningen skulle komma att vara några tusenlappar dyrare på grund av elpriset. Men när den var nästan tre gånger så dyr jämfört med föregående månad så blev hon mållös. Något som Aftonbladet var först med att skriva om. 

– Jag har lyckats få en elräkning på inte mindre än 20 275 kronor, säger Anna Eduards. 

Hon bor tillsammans med familjen i en villa på 135 kvadratmeter i Kungsör och har direktverkande el. 

– Jag hade inte kunnat förutse det här. Nu är jag jätteorolig för januari och vad den räkningen kommer att landa på. 

Familjen har nu dragit ner värmen hemma, släcker alla lampor och har börjat fundera på om de ska börja tvätta på nätterna om elpriset är lägre då. 

– Jag har ingen aning om vad det är som drar mest. Jag kan ju inte stänga av elen, säger Anna Eduards.  

Nytt stöd från regeringen

Under onsdagen presenterade finansminister Mikael Damberg tillsammans med energiminister Khashayar Farmanbar ett stöd till 1,8 miljoner hushåll som drabbats av rekordpriserna. 

– Vi har väldigt höga elpriser i Sverige och i Europa det tror jag inte har undgått någon. Regeringen tar situationen på fullaste allvar, sa finansminister Mikael Damberg under presskonferensen.

De elkunder som använder över 2 000 kilowattimmar el per månad ska kunna få ekonomisk kompensation med som mest 6 000 kronor. I praktiken handlar det om villa- och småhusägare som har eluppvärmda hus. Men även konsumenter med lägre elförbrukning ska kunna få kompensation.

Det handlar om 2 000 kronor per månad under december-februari, alltså totalt 6 000 kronor.

Anna Eduards är kritisk till regeringen som hon anser bär ett stort ansvar till att situationen är som den är.

– Vi ska inte behövt hamna i den här situationen. Två tusen kronor på 20 000, ja det är fortfarande 18 000 kronor, säger Anna Eduards och tillägger:

– Sedan kan man väl hoppas på att februari och mars blir milda men blir de inte det så gör ju 6 000 kronor över tre månader väldigt liten skillnad, säger Anna Eduards. 

20 tips: Så sparar du el hemma

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs.