Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks Anna Breman blir ny vice riksbankschef

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Anna Breman.Foto: Swedbank / Pressbild
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Anna Breman från Swedbank blir ny vice riksbankschef, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Ett väntat beslut, enligt Joakim Bornold på Söderberg & Partners.

Breman har som chefekonom på Swedbank profilerat sig i frågor som rör miljö och hållbarhet.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att Anna Breman är ny direktionsledamot hos myndigheten. Hon tar över efter Kerstin af Jochnick, som lämnade för att jobba på Europeiska centralbanken i oktober.

Anna Breman kommer närmast från ett jobb som chefsekonom på Swedbank.

Hon tillträder sin tjänst hos Riksbanken den 1 december och kommer att sitta under en mandatperiod på sex år. Swedbanks huvudkontor för övrigt lämnade Brunkebergstorg i centrala Stockholm för Sundbyberg för några år sedan. Nu flyttar Anna Breman tillbaka till Brunkebergstorg 1 där Sveriges Riksbank ligger..

”Hon har rätt bakgrund”

– Vi är mycket nöjda med att kunna presentera ytterligare en högt kvalificerad ledamot till Riksbankens direktion. Fullmäktige var enigt i sitt beslut. Anna Breman har bred och djup erfarenhet från både den finansiella sektorn och den akademiska världen, såväl i Sverige som internationellt, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i ett uttalande.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger i en kommentar:

– Anna Breman som ny vice riksbankschef är ett väntat och bra beslut från Riksbanken. Rätt bakgrund och framför allt direkt från finansmarknaden är en injektion som Riksbanken så väl behöver.

På Swedbank har Anna Breman bland annat profilerat sig i miljöfrågor och hållbarhet. I Bankföreningen har hon föreslagit ”gröna kapitalkrav” som skulle göra det billigare för banker att låna ut pengar till miljövänliga verksamheter, och omvänt. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Vid sitt möte beslutade riksbanksfullmäktige även att utse Cecilia Skingsley till förste vice riksbankschef från och med den 8 november 2019 till dess hennes mandatperiod löper ut den 22 maj 2025.

Riksbankens direktion består av sex ledamöter som väljs för mandatperioder på fem eller sex år. Övriga ledamöter är riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankscheferna Martin Flodén, Per Jansson och Henry Ohlsson. 

”Nästan provocerande att lyssna på Ingves”:

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!