Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann-Marie Begler tvingades tiga om att hon fått sparken

Det är oklart vad sparkade Ann–Marie Begler ska göra sedan hon nu sparkats från posten som chef för Försäkringskassan.Foto: PER GROTH
Socialminister Annika Strandhäll gav Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler sparken vid ett kvällsmöte.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Statssekreterare Agneta Karlsson är avdelad för att skaffa fram sysselsättning åt Ann-Marie Begler.
Socialdepartementet på Fredsgatan 8 dit Ann-Marie Begler gick utan att förstå att hon skulle sparkas från Försäkringskassan. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Försäkringskassan har fler än 14 000 anställda.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ann-Marie Begler avsattes vid ett hemligt kvällsmöte hos socialminister Annika Strandhäll och tvingades hålla tyst om beslutet.

Mötet ägde rum två dagar innan regeringen tog det officiella beslutet att göra sig kvitt chefen för Försäkringskassan.

– Folk grät och kramade om varandra när regeringens beslut blev känt, säger en källa.

Expressen kan i dag redovisa nya och tidigare okända fakta om hur det gick till när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, 64, tvingades bort från myndigheten.

Med sin månadslön på 160 400 kronor – som regeringen tidigare beslutat om – tillhör hon de högst avlönade generaldirektörerna i Sverige.

Ingen anade något

I torsdags morse i förra veckan hade Ann-Marie Begler samlat hela riksdagens socialförsäkringsutskott till en årlig genomgång tillsammans med sin stab. Ingen av riksdagsledamöterna anade då vad som var på gång. 

Så här såg det ut när Ann-Marie Begler (t v) hösten 2015 utnämndes till chef för Försäkringskassan av Annika Strandhäll.Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det formella beslutet att peta Begler togs först fredag förmiddag den 27 april vid ett extra regeringssammanträde och offentliggjordes av socialminister Annika Strandhäll samma dag klockan 12.

 

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler sparkades vid hemligt regeringsmöte 

 

Expressens granskning visar dock att regeringens beslutsgång om Beglers framtid i praktiken var avgjord när Ann-Marie Begler och hennes stab i förra veckan satte sig med riksdagsutskottet för det årliga mötet. 

Sparkades vid kvällsmöte med Strandhäll

Ann-Marie Begler fick sparken av Annika Strandhäll redan på onsdagskvällen i förra veckan. Begler hade ägnat delar av dagen åt att planera inför riksdagsutskottets besök när hon blev kallad till socialdepartementet. Dessutom hann hon avsluta rekryteringen av ny rättschef till myndigheten, Mikael Westberg, som rekryterats från en motsvarande befattning på Pensionsmyndigheten.

- Jag är glad över att ha rekryterat Mikael som med sin erfarenhet kommer att bidra till att fortsätta att utveckla rättssäkerheten på myndigheten, sa hon i ett pressmeddelande som skickades ut någon halvtimme efter att riksdagsledamöterna i utskottet lämnat Försäkringskassans huvudkontor.

Enligt Expressens uppgifter var det statssekreterare Agneta Karlsson – socialminister Annika Strandhälls närmaste medarbetare – som ringde och kallade på Försäkringskassans generaldirektör.

Socialminister Annika Strandhäll sparkade Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler vid ett hemligt möte på departementet.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ann-Marie Begler uppfattade det som om ministern hade kallat till någon form av uppföljningsmöte. Några veckor tidigare hade nämligen hon och hennes kollega från Arbetsförmedlingen, S-märkta generaldirektören Mikael Sjöberg – kusin med tidigare statsministern Göran Persson – varit kallade till socialdepartementet.

Vid det mötet hade socialminister Annika Strandhäll ställt krav på att de utförsäkrades väg från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen skulle fungera bättre än vad som varit fallet. Ministern ville veta hur Begler och Sjöberg få ordning på detta, uppger en källa.

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg.Foto: Johan Lindstén

Sparken öga mot öga

När Ann-Marie Begler anmälde sig i vakten på Fredsgatan 8, mitt emot Rosenbad och statsministerns kansli, anade hon knappast vad som skulle ske: att Annika Strandhäll skulle ge henne sparken öga mot öga.

Socialdepartementet på Fredsgatan 8 i Stockholm.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Men det var precis vad som skedde under kvällsmötet med ministern. Och Begler lämnade departementet med beskedet om att hon skulle hålla tyst om vad som kommit fram vid mötet fram till att regeringen offentliggjorde att hon skulle få lämna jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan och bli placerad i regeringskansliet.

Dagen därpå gick Ann-Marie Begler till mötet med politikerna i Socialförsäkringsutskottet – och tvingades alltså hålla god min.

Det är ingen överdrift att regeringens ingripande ledde till chock och förtvivlan på Ann-Marie Beglers arbetsplats, Försäkringskassans huvudkontor vid Telefonplan i södra Stockholm.

– Det märkliga är att hon gjorde precis det jobb regeringen önskade, pressade ned sjuktalen, säger en källa till Expressen.

Skärmdump från Sveriges riksdags sajt, som förklarar varför beslutet att sparka Begler kan ha varit olagligt.Foto: Skärmdump

Personalen grät öppet

Flera personer berättar om upprivna scener på Försäkringskassans huvudkontor. Personalen grät öppet och kramade om varandra sedan nyheten avslöjats av Svenska Dagbladets nätupplaga tidigt på fredagsmorgonen – alltså långt före socialminister Annika Strandhäll vid lunchtid offentliggjorde regeringens beslut.

– Det rådde chockstämning. Det var helt ofattbart eftersom hon utfört regeringens order, att få ned sjuktalen, säger en av Expressens källor.

Kollegernas rasande attack på regeringen

På fredagen gick delar av Försäkringskassans ledningsgrupp och fyra tidigare generaldirektörer till angrepp mot regeringen och krävde att Ann-Marie Begler ska återinsättas som generaldirektör. Det skedde i form av ett skarpt formulerat brev, som Expressen var först att berätta om.

– Det har aldrig tidigare hänt att man har skilt en generaldirektör från sin tjänst utan en anständig motivering. Regeringen säger att hon är duktig och har skött sitt jobb, sedan kastar de ut henne. Det är inte rimligt att göra på det sättet, säger den tidigare generaldirektören Adriana Lender till Dagens Nyheter. 

Adriana Lender, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan.Foto: KENNETH JONASSON

Hon var en av undertecknarna av protestbrevet till regeringen. 

Det är oklart vad Ann-Marie Begler nu ska få för uppgifter på departementet.

– Det är en sak för den politiska ledningen, säger Birgitta Carlsson, personalchef på Socialdepartementet.

Det politiska efterspelet fortsätter.

Annika Strandhäll är kallad till socialförsäkringsutskottet för att förklara varför hon sparkade Begler. Liberalerna har också anmält socialministern till konstitutionsutskottet, KU.

Strandhäll håller inte med om att regeringen avskedat Begler utan giltig anledning.

”Vi vill ha en annan inriktning på kassan. Målet om en låg och stabil sjukfrånvaro ligger kvar. Men balansen med stödet till individen och samarbetet med andra behöver bli bättre. Därför har vi valt att få ett nytt ledarskap för FK”, skriver hon i ett mejl.

 

Det här har hänt

• Den 27 april meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att det behövs ett ”nytt ledarskap” inom Försäkringskassan, och generaldirektör Ann-Marie Begler fick mot sin vilja lämna jobbet.

 

• Den 29 april väljer alliansen att kalla Strändhäll till riksdagens socialförsäkringsutskott för att få svar på varför Begler fick sparken. 

 

Den 4 maj kan Expressen avslöja att högt uppsatta chefer på Försäkringskassan kräver att Begler återinsätts. De kallar beslutet en ”valtaktisk manöver”. 

 

Samma dag KU-anmäler Liberalerna Annika Strandhäll över beslutet. De vill att riksdagens konstitutionsutskott ska granska om reglerna följts.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!