Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Änkan Ragnhild, 74, drabbad av kaoset

Ragnhild Eriksson i Åmål är en av dem som drabbats av handläggningstiderna. Foto: Privat
Pensionsmyndigheten har svårt att hinna med ansökningarna om bostadstillägg. Väntetiderna kan vara upp till ett halvår. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ragnhild Erikssons make gick bort i februari.

Det innebar utöver sorgen en privatekonomi under press.

Nu har hon fått besked att det tar ett halvår att få ett bostadstillägg.

– Ovissheten är värst. Jag förstår inte varför det ska behöva ta så lång tid, säger Ragnhild. 

Pensionsmyndigheten får nu hård kritik av bland annat Sveriges Pensionärsförbund, SPF, för att handläggningstiderna blivit orimligt långa. Man kan få vänta i ett halvår på pengarna.

Det innebär en att ensamma äldre med svag pension hamnar i kläm, vilket Expressen rapporterat om tidigare. 

Ragnhild Eriksson, 74, i Åmål är en av dem. Sedan maken gick bort i februari i år har hon bara egna pensionen som ska räcka till hyra, mat och andra levnadsomkostnader.

”Kan inte vara rätt att vänta så länge”

Efter skatt har hon 8 600 kronor att leva på. Hyran för tvårumslägenheten är på 4600 kronor. Med de ekonomiska ramarna kan Ragnhild vara berättigad till ett bostadstillägg på 3 000, enligt Pensionsmyndighetens beräkningsmodeller.

Ragnhild har gjort en ansökan, men beskedet från myndigheten dröjer. Samtidigt som hennes ekonomi är ansträngd.

– De förklarade att det kommer att ta 25 veckor. Jag överlever just nu, men det är inte rätt att man ska behöva vänta så länge. Det kan inte vara så svårt för dem att lösa detta snabbare, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Ovissheten är det värsta, jag vet inte vad jag kan behålla, om jag kan bo kvar i Åmål. Det blir så många konsekvenser och samtidigt är det omöjligt att planera något.

Ragnhild stöttas av sina tre barn och hennes fall har uppmärksammats i tidningen Senioren. 

Ragnhild Eriksson, 74, har 4 000 kvar att leva på efter skatt och hyra för tvårummaren i Åmål. Foto: Privat

– Detta är helt oacceptabelt, dundrar Eva Eriksson i Sveriges Pensionärsförbund som tagit upp Ragnhilds fall.

Bostadstillägget ingår som en del av pensionssystemet och man borde kunna kräva att detta betalas ut snabbt, hävdar SPF.

– Man måste kunna lita på att detta fungerar hos myndigheten. Äldre människor ska inte på grund av långa handläggningstider riskera att hamna i akut ekonomisk knipa – de har räkningar och hyror som måste betalas. Det krävs krafttag omedelbart från Pensionsmyndigheten och ansvarig minister för att komma till rätta med detta problem, säger Eva Eriksson.

Bostadstillägget är inget bidrag

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen för dig som har en låg pension. Det är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad. Innan du ansöker bör du göra en beräkning för att ta reda på om du har rätt till bostadstillägg.

    Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad.

    Du kan ansöka även om du har förmögenhet.

    Du kan ansöka om du bor i Sverige, är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan även ansöka om du har en utländsk pension som motsvarar svensk allmän pension. Likaså om du är under 65 år och fick änkepension före år 2003.

Är din pension och andra inkomster omkring 15 000 kronor efter skatt eller lägre kan du ha rätt till bostadstillägg. Om du bor tillsammans med någon gäller andra belopp.

FAKTA: PENSIONSMYNDIGHETEN

Enligt Pensionsmyndigheten ligger ansökningar och handläggningstider fortsatt högt sedan förra året. 

– Vi beklagar de som får vänta. Men det är fler som söker och vi har knappt om resurser för handläggning helt enkelt, säger Johan Andersson, pressekreterare vid Pensionsmyndigheten.

Generellt går myndigheten ut med att det tar minst 15 veckor att få sin ansökan behandlad. Samtidigt erkänner man att det ibland tar betydligt längre tid.

– En liten tröst kan vara att har man väntat länge och får positivt besked kan man även få bostadstillägget utbetalt retroaktivt från den dag det godkändes, förklarar Johan Andersson.

”Upprörda människor hör av sig”

Drygt 290 000 personer fick bostadstillägg i december 2018.  Men antalet skulle sannolikt ha varit högre eftersom många av olika skäl inte sökt, eller helt enkelt inte förstått att de är berättigade till en ekonomisk förstärkning till hyran.

Bostadstillägget har ibland kallats ”det glömda bidraget”. Men efter omfattande informationskampanjer har ansökningarna ökat kraftigt.

Boendet är en tung bit i många pensionärers ekonomi, och därför måste Pensionsmyndigheten ge snabbare besked om bostadstilläggen, menar Anna Werkelin Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO. Foto: Anneli Nygårds, HENRIK ISAKSSON/IB

Även vid Sveriges största pensionärsorganisation, PRO, kräver man omedelbara åtgärder från Pensionsmyndigheten.

– Jag får flera samtal per dag från upprörda människor om de långa telefontiderna och att de får vänta länge innan ett beslut, sade Anna Werkelin Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO, nyligen till Expressen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!