Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anitra Steens strid mot regeringen

Anitra Steen är på kollisionskurs mot S-förslaget.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Steen menar att Socialdemokraterna nu undergräver den spelpolitik som länge förts.
Foto: Olle Sporrong

Anitra Steen – avgående ordförande för statliga Svenska spel – är på kollisionskurs mot regeringen.

Hon protesterar mot den tänkta uppluckringen av spelmonopolet med ett planerat licenssystem.

– Det är tråkigt att en socialdemokratiskt ledd regering leder den här utvecklingen av spelpolitiken, säger Anitra Steen, 67, till Dagens Industri.

Det mest pikanta med hennes uttalande är kanske att hon själv varit statssekreterare i finansdepartementet på den dåvarande S-regeringens tid på 1990-talet och att maken heter Göran Persson, tidigare statsminister och ordförande för socialdemokraterna.

''Anitra Steen, 67, byts ut som styrelseordförande för statliga Svenska Spel. Det är regeringen som vill byta ut henne'', löd var budskapet i går.

Tidningen Dagens Industri avslöjade att Steen skulle lämna ordförandeskapet för statens kassako Svenska spel som hon blev ordförande för 2011.

Bakom det plötsliga avhoppet fanns mer dramatik än vad som först antyddes.

Kollisionskurs

Det visar sig nu att hon är på direkt kollisionskurs med regeringen angående införandet för ett speciellt licenssystem som ska ersätta det statliga spelmonopolet.

För Dagens Industri berättade Anitra Steen under gårdagen att hon inte kunde fortsätta som ordförande för Svenska Spel eftersom hon är direkt motståndare till det licenssystem som civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill införa.

– För socialdemokratin har det alltid varit viktigt med ett tydligt socialt ansvarstagande och vi har haft en effektiv spelpolitik som har varit av stor betydelse för våra folkrörelser. Nu ställs det på ända, säger Anitra Steen till tidningen.

Vill inte se privata vinstintressen

Enligt henne bör inte spelmarknaden öppnas för konkurrens med privata vinstintressen som drivkraft.

Håkan Hallstedt, generaldirektör för lotteriinspektionen utreder på regeringens uppdrag frågan om ett licenssystem för spelbolagen. Han ska presentera sina slutsatser och förslag i mars nästa år.

Anitra Steen blir efter avhoppet i stället ordförande för statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus.

Erik Strand, 64, tidigare bland annat chef för SAS marknads och försäljningsorganisation, föreslås ta över ordförandestolen i Svensks Spel.

Tidigare systembolags-vd

Anitra Steen betraktas som ett av Sveriges mest aktiva kvinnliga styrelseproffs. Hon är styrelseordförande i Oral Care, AFA försäkring och Svenska Spel. Hon är också styrelseledamot i Posten Nord och föreslogs nyligen som styrelseledamot i vårdjätten Attendo.

I november 2014 fick hon priset 'Årets bästa ordförande i Sverige''.

Anitra Steen har tidigare också varit vd för Systembolaget och generaldirektör för Riksskatteverket.