Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anitas bord från Jysk sprängdes i tusen bitar

Här är glasbordet som sprändes i tusen bitar. Foto: Privat
Här har Anita samlat upp splittret. Foto: Privat

När Anita Tern i Limhamn satt och rensade ogräs hörde hon plötsligt en explosion från trädäcket, rusade upp och såg att glasbordet hade sprängts i tusen bitar. Bilden av hennes tolvåriga Shetland sheepdog som legat och vilat under bordet glömmer hon aldrig.

– Aldrig mer ett glasbord hos oss, säger Anita.

Anita Tern, 56, var hemma och jobbade i trädgården i skånska Limhamn när glasbordet plötsligt bestämde sig för att explodera.

– Jag satt på gräsmattan kanske tio meter från trädäcket när jag hörde en jäkla smäll. Hundarna blev helt panikslagna. När jag kom upp såg jag att hela glasskivan hade sprängts och det låg glassplitter över hela golvet. Det var som om någon hade släppt en stor kullersten rakt genom glasskivan, säger hon.

Anita Terns tolvåriga hund Malin som legat under bordet hade skräckslagen sprungit in i huset.

– Hon hade splitter i hela pälsen, allt från halvcentimeters bitar till smått splitter. Det tog två timmar att rensa hennes från glasbitar. Första plockade jag, sedan fick jag duscha henne fler gånger.

Anita Tern, som föder upp hundar, fick undersöka alla sina tio hundar; det var gamla Malin som hade råkat värst ut. Hennes man fick åka hem från jobbet för att hjälpa till att rensa trädäcket från glas. Resultatet blev en hink full med splitter.

 

Foto: Privat

Även glasbord från Rusta har sprängts

Det här är inte första gången som glasbord sprängs utan synbar anledning. Så sent som för en vecka sedan hände samma sak ett bord som var inköpt på Rusta. Att det oförklarliga kan hända beror till viss del på tillverkningsprocessen alternativt tidigare uppkomna sprickor i glasytan som kan vara så små att de inte syns, säger Stefan Karlsson. Han är forskare med härdat glas som specialitet, och arbetar för Glafo, glasforskningsinstitutet.

– När man tillverkar glas får man ibland med partiklar som man inte vill ha med. Oftast gör det ingenting, men är det partiklar av nickelsulfid kan det ställa till problem, berättar han.

När glas härdas hettas det upp till över 600 grader för att sedan kylas snabbt. Just partiklar av nickelsulfid har egenskaper som med tiden kan ge spänningar i glaset.

– Då kan glaset explosivt gå sönder, vilket givetvis kan uppfattas som mycket obehagligt. Det är väldigt svårt att göra något åt. Härdningen gör glaset starkare och samtidigt att det går sönder i mindre bitar som minimerar risken för allvarliga skärskador, säger Stefan Karlsson.

Anita Tern. Foto: Privat

Hon fick 500 kronor rabatt som kompensation

Anita Terns glasbord var inköpt för tre år sedan på Jysk, och när Anita Tern hörde av sig och klagade fick hon rabatt på 500 kronor när hon köpte ett nytt bord.

– Kanske inte så mycket, men vi ska ju ha främmande på midsommarafton, vi måste ha ett bord. Jag är bara glad att det inte satt ett litet barn vid bordet, eller kröp under bordet när det exploderade, säger Anita, som har sju barnbarn.

Hennes nya bord har inte glasskiva.

– Nej, aldrig mer glasbord hos oss, säger hon. Hennes hundar och barnbarn håller förmodligen med.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!