Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angela Guis fruktan för kinesiska agenter

Angela Gui vittnade via video inför det kanadensisk-kinesiska utskottet CACN i det kanadensiska underhuset.
Angela Gui med sin pappa Gui Minhai.
Foto: PRIVAT

Angela Gui, 26, fruktar för sin säkerhet och den kinesiska statsapparatens långa arm långt utanför Kina.

Det berättade hon inför ett utskott inom det kanadensiska parlamentet på måndagskvällen.

– Jag har försökt lära mig att förhålla mig till det, säger Angela Gui till Expressen.

Angela Gui har inte tystnat efter att hennes pappa, den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai, kidnappades av kinesiska agenter för fem år sedan under semester i Thailand. Efter det fördes han till Kina där han nu sitter fängslad på tio år.

Tvärtom tar hon varje tillfälle i akt att propagera för sin pappa och vikten av att länder går samman och ökar trycket på Kina i olika frågor som bland annat gäller mänskliga rättigheter.

På måndagskvällen svensk tid vittnade hon via en videokonferens inför ett kanadensiskt parlamentsutskott i underhuset, som granskar de kanadensisk-kinesiska relationerna. Hon berättade om pappans fall och den misstänkta påverkansoperationen på lyxhotellet Sheraton i Stockholm för att tysta henne.

Hon har inte pratat med sin pappa sedan i började av 2018 och vet i dag inte om han lever.  

Angela Gui berättade för de kanadensiska politikerna om att hon varje dag tvingas tänka på sin säkerhet.

Angela Gui riktade också en uppmaning till Kanadas regering att om bromsa köp av kinesisk utrustning. 

– Det är bara regeringar och andra större institutionella organ som kan förbättra en sådan situation och begränsa kinesisk teknik, säger hon till Expressen efter framträdandet inför utskottet.

Hon uppmanade Kanada att vara vaksamma och tänka på säkerheten för alla kineser som finns i landet.

– Kanada är hem för en stor grupp kineser och Hongkong-kineser. Jag undrar hur många av av dessa som känner sig tvingade som jag, att dagligen vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda sig från kinesiska trakasserier, sa hon under framträdandet.

Mystiskt inbrott hemma hos Angela Gui

Hon berättade för politikerna om trakasserier hon själv utsatts för och ett oförklarligt inbrottsförsök i en lägenhet som hon hyrde tillfälligt i Stockholm 2017. 

Angela Gui redogjorde både inför utskottet och för Expressen om sin rädsla för den kinesiska maktappratens långa arm i Storbritannien, där hon studerar.

– Det är klart att jag har en lägre tröskel för att känna mig utsatt och bli misstanksam än vad jag annars skulle ha haft.

Undviker Huawei-telefoner

Angela Gui berättar att säkerheten är något som hon tvingas tänka på dagligen ända sedan hösten 2015 då pappan kidnappades. Hon är försiktig med att tala om var hon befinner sig och undviker att prata med någon som använder kinesiska Huawei–telefoner eller har en Huawei-router, vilket hon även berättade för de kanadensiska politikerna.

Efter mötet med det kanadensiska utskottet var hon nöjd med sitt framträdande.

– Jag tycker att det var värdefullt att få delta och medverka till ett konstruktivt tryck från många olika håll.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!