Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kina bryr sig verkligen inte om hur de uppfattas”

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.
”Ett väldigt tungt besked”, säger Angela Gui om fängelsedomen för hennes pappa i Kina.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenske bokförläggaren Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter och fördes till Kina hösen 2015.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Angela Gui, 26, har väntat två år på ett telefonsamtal från sin i Kina fängslade pappa, bokförläggaren Gui Minhai, 55.

Natten till tisdagen kom mardrömsbeskedet: fängelse i tio år.

– Det är ett väldigt tungt besked, säger Angela Gui i en exklusiv intervju.

Gui är doktorand i medicinhistoria i Cambridge och har ända sedan kidnappningen av pappan i Thailand hösten 2015 aktivt arbetat för att få honom fri och i olika sammanhang propagerat för att hans fall inte ska falla i glömska.

De senaste dygnen har varit turbulenta för Angela Gui. Det har gått drygt fyra år sedan han kidnappades. Två års ovisshet om var fadern befinner sig har ersatts med det hårda beskedet om att han fängslats på tio år, dömd för att ha gett underrättelser till utländsk makt. Nu finns oron över vad som ska hända med honom.

– Jag hoppas att Sverige och andra länder fortsätter att kämpa för att han ska bli fri. Det är viktigt att han inte blir glömd utan att det internationella trycket hålls uppe.

”Fruktansvärt fräckt”

Hon har svårt att tro att pappan frivilligt ansökt om att återfå sitt kinesiska medborgarskap som meddelades i samband med domen.

– Det är fruktansvärt fräckt och fult att dra till med något sådant. Det visar att Kina verkligen inte bryr sig hur de uppfattas. Jag hoppas att man från internationellt håll inte accepterar att en stat gör på det här viset och tar sig makten och definierar vem som är medborgare eller inte på helt godtyckliga grunder.

Hon undrar samtidigt om omvärlden är beredd att ge upp något för att sätta tillräcklig press på Kina.

– Det blir väldigt svårt att försöka sätta riktig press på Kina om man samtidigt inte är villig att ge upp någonting.

Senast Angela Gui träffade sin pappa var julen 2014 då han precis köpt en semesterlägenhet i Pattaya, Thailand – samma lägenhet som var i centrum när han kidnappades av kinesiska agenter och fördes till Kina i oktober 2015 för att tre månader senare dyka upp i kinesisk stats-tv och ”erkänna” en dödsolycka.

Angela Gui har inte sett sin pappa sedan julen 2014
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Angela Gui säger att hon inte tror att domen i slutändan betyder något gott för sin pappa utan att det i själva verket blir svårare att hantera försöken att få honom fri när den kinesiska juridiska apparaten går i gång efter domen.

– Domen blir som en skärm mot all kritik med hänvisning till att det kinesiska rättssystemet angår bara Kina. Men jag är inte förvånad över att det blev en dom.

Varför inte det?

– När jag var på Sheraton i januari 2019 var beskedet som jag fick från en av affärsmännen att det skulle bli en rättegång, men att han skulle kunna släppas efter ett lindrigt straff.

Under det omskrivna Sheraton-mötet fördes det fram ett motkrav för att pappan skulle kunna få en mildare behandling.

– Det skulle hänga på att jag skulle vara tyst med min kritik. Inte bara om den händelsen utan att jag aktivt skulle försöka tysta ner all medieuppmärksamhet kring min pappas fall.

Enligt Angela Gui var ambassadör Anna Lindstedt där och uppmuntrade detta.

Anna Lindstedt och Angela Gui hade mycket omfattande kontakt om pappans fall under den tid som Lindstedt var ambassadör i Peking.

Anna Lindstedt, som fortfarande var Sveriges ambassadör i Kina under Sheraton-mötet, hade i januari 2019 bara några veckor kvar innan hon skulle tvingas lämna sin post sedan UD-ledningen med dåvarande utrikesministern Margot Wallström kallat hem henne.

En bild från Sheratons övervakningskamera när Anna Lindstedt och Angela Gui lämnar hotellet på kvällen den 25 januari 2019.

Det är det här mötet på Sheraton som lett fram till det rättsliga efterspelet mot Anna Lindstedt som åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Enligt Anna Lindstedt hade hon bara hjälpt till i syfte att få till stånd ett möte mellan bokförläggaren Gui Minhais dotter och de två affärsmännen Kevin Liu och John Mewella, som misstänks ha gått kinesiska statens ärenden.  Mötet skulle kanske kunna vara en väg mot hans frihet. Lindstedt har förnekat att hon lett några förhandlingar i syfte att få Angela Guis pappa frigiven.

Angela Gui: De försökte tysta mig

Angela Gui uppfattade Sheraton–mötet den 24 och 25 januari 2019 som hotfullt och att det var ett försök att tysta hennes offentliga engagemang för sin pappa.

– En tystnad och brist på bevakning av hans fall skulle skapa möjligheten för Kina att ge en mycket hårdare dom. Det är vanligt att de gör så med politiska fångar, säger hon.

När pappans dom offentliggjordes i måndags var hon på sätt och vis inte överraskad.

– Ända sedan Sheratonmötet har jag väntat på att en rättegång skulle komma. Frågan var bara när det skulle ske.

– Det finns ingen lättnad med beskedet, säger Angela Gui sedan hon fått veta att en kinesisk domstol dömt hennes pappa till tio års fängelse.
Foto: PRIVAT

Nu kom domen måndagen den 24 februari från den lokala domstolen i Ningbo att hennes pappa dömts till tio års fängelse.

Varför tror du att kinesiska myndigheter har gått så hårt åt din pappa?

– Svårt att veta. Men jag tror att finns en blandning av skäl. Kanske hade man inte planerat hela det här händelseförloppet. Det kan ha varit meningen att de skulle tysta en grupp förläggare och bokhandlare som gav ut böcker som inte uppskattades. De har lyckats kväva den fria bokindustrin som fanns i Hongkong, men med all uppmärksamhet blev det inte riktigt som de tänkt sig. De hade inte förutsett omvärldens reaktion. Sedan har de försökt lappa ihop det, fast det blev värre.

Angela Gui tror inte att det är någon tillfällighet att domen har offentliggjorts nu.

– Coronaviruset är ett sånt tillfälle som den kinesiska statsapparaten kan ha utnyttjat eftersom fokus ligger där, eller på att Kina nyligen utvisat amerikanska journalister. Då är mediauppmärksamheten riktad mot annat. Jag tror att syftet med Sheratonmötet var att skapa ett tillfälle för att medier skulle sluta fokusera på min fars fall genom att övertala eller hota mig till tystnad.

”Ett väldigt tungt besked”

Din spontana reaktion när du fick höra att din pappa dömts?

– Det är ett väldigt tungt besked. Men det här är tyvärr något som jag hade väntat skulle hända. Det finns ingen lättnad med beskedet. 

Fängslade Gui Minhai tillsammans med dottern Angela Gui.
Foto: PRIVAT

Angela Guis senaste livstecken från sin pappa är daterad den 19 januari 2018  i form av ett telefonsamtal. Det var samma dag som hon tog sin masterexamen. 

– Vi skulle sedan höras dagen därpå. Men det blev inte så.

Dagen efter telefonsamtalet reste Gui Minhai från Shanghai till Peking eskorterad av svenska diplomater från generalkonsulatet i Shanghai. Men de kom aldrig fram till den kinesiska huvudstaden och ett väntande läkarbesök för Gui Minhai. Kinesiska civilklädda poliser steg ombord och grep honom.

Under drygt två år har Angela Gui väntat på ett telefonsamtal eller annat livstecken från sin pappa.

Tycker du att Sverige skulle ha gjort mer på EU-nivå?

– Det är svårt att veta vad som legat i vägen för ett starkare samordnat EU–agerande. Men jag har under lång tid önskat att man skulle ha gjort mer. Jag är besviken över att man inte gjort allt jag tyckt att man skulle kunnat göra. 

Hon tror att läget i dag kanske varit annorlunda om det funnits en större samverkan mellan Sverige och andra länder.

Menar du att din pappa hade varit fri då?

– Det är omöjligt att spekulera i. Men det har man sett i andra ärenden att det enda som funkar är samordnad internationell press.

Snedvriden debatt

Angela Gui tycker att debatten som blossat upp efter åtalet mot den svenske ambassadören om vilken frihet en ambassadör har i sitt arbete har blivit snedvriden.

– Det känns väldigt konstigt att diskussionen i det offentliga rummet handlar om diplomaters frihet. Hela fokuset har blivit snedvridet. Mötet på Sheraton handlade inte om en kreativ lösning i ett konsulärt fall, så som det framställs i ambassadörernas upprop som publicerades i Dagens Nyheter till exempel. Det var en påverkansoperation med syfte att stoppa all uppmärksamhet så att Kina skulle få större spelrum att döma min pappa till ett hårt fängelsestraff. Det är viktigt att förstå att det inte handlar om normalt diplomatiskt beteende eller problemlösning.

Under rättegången mot Anna Lindstedt är Angela Gui kallad att vittna om mötet på Sheraton.
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Utsatt för en farlig situation

Angela Gui anser att hon blev utsatt för en både olämplig och farlig situation på Sheraton.  Hon har också varit tvungen att lägga om sitt liv på grund av säkerhetsrisker efter det kaosartade mötet i Stockholm med de två affärsmännen och ambassadör Anna Lindstedt.

Väntar på livstecken från pappan

Nu väntar hon på ett livstecken från sin pappa.

Angela Gui har haft kontakt med både Margot Wallström och nuvarande utrikesministern Ann Linde, men hon vill inte kommentera dessa samtal.

Angela Gui är kallad att vittna i den kommande rättegången.

Detta har hänt

• Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpps ur häkte och beordras till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. 

• I augusti 2018 fick han träffa svensk läkare. 

TV: Här är fallet Gui Minhai

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Sex stora nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!