Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ane Uggla tjänade nästan en miljard – på ett år

Hélène Barnekow är en annan kvinna som är bland adelns 100 rikaste i Sverige. Hon gjorde karriär i Storbritannien och USA innan hon flyttade hem och blev vd för Telia Sverige 2015. Till skillnad från andra direktörer ägnar hon sig åt varken jakt eller golf på fritiden – däremot är hon gammal fotbollsspelare. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Moderaten Margaretha af Ugglas har varit utrikesminister, riksdagsledamot, medlem av Europaparlamentet och ledarskribent på Svenska Dagbladet förutom en mängd förtroende- och näringslivsuppdrag. Hon studerade företagsadministration på Harvard-Radcliffes Program i USA och är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: LEIF ENGBERG / DAGENS NYHETER

Hon är den danska redardrottningen som tjänar bäst i den svenska adeln. 

69-åriga Ane Uggla – riddare till titeln – är en av Skandinaviens mäktigaste näringslivsprofiler.

Ane Uggla, 69, toppar nu den svenska adelns inkomstliga – med närmare en miljard kronor.

När Expressen granskar 19 000 personer i den svenska adelns medlemslista - adelskalendern - domineras toppskiktet av tre familjer.

H&M-arvingarna i familjen Tham, en adlig släkt från 1500-talets Tyskland som i dag rymmer flera av arvtagarna till den svenska klädjätten genom huvudägaren Lottie Tham, 68.

Den uradliga svenska ätten Douglas, med finansgreven Erik Douglas, 49, samt dykaren och greven Carl Douglas, 52.

Den ursprungligen tyska adelssläkten Tigerschiöld, med den numera avlidne miljardären Dag Tigerschiölds barn och barnbarn.

Liselott Tham, 68, är en av huvudägarna i klädkedjan Hennes & Mauritz och syster till huvudägaren Stefan Persson. Foto: LASSE SVENSSON

Men allra högst upp finns en dansk.

Med totalt 946,4 miljoner kronor, i sammanslagen taxerad förvärvsinkomst och inkomst av kapital under 2015, toppas inkomstlistan av Ane Maersk Mc-Kinney Uggla, 49.

Tog över rederijätten Maersk

Hon är genom svenske maken Peder Uggla, adelsman och tidigare överstlöjtnant vid Amfibiekåren, ingift i den svenska adeln och delar sin tid mellan Danmark och våningen på Östermalm i Stockholm. 

2012 tog hon över den danska rederijätten Maersk, som kan jämföras med Ikea i storlek, då fadern Arnold Maersk Mc-Kinney gick bort.

 

LÄS MER: Familjesprickan: Philip förlorade allt – Gustaf en av Sveriges rikaste 

 

In i det sista - 98 år gammal - hade han behållit engagemanget i företaget. Under sin sista vecka i livet besökte han det danska huvudkontoret. 

Det hölls heller ingen minnesstund.

"Helt i Herr Möllers anda har vi låtit dagen vara business as usual", sade en anställd till Berlingske Tidende.

Dottern Ane har rapporterats arbeta vidare i samma strävsamma anda sedan hon vid faderns bortgång tog över ordförandeskapet i Maersks mäktiga ägarstiftelse, Almenfonden. Hon är även sedan tidigare vice ordförande i Maersks huvudbolag.

Med faderns bortgång fick hon ett miljardarv och makten över bolaget som har över 115 000 anställda världen över.

Ane Uggla bland landets rikaste

Ane Uggla är skriven i Sverige och tillhör landets rikaste. Hon hamnade förra året – med 47 miljarder kronor i beräknad förmögenhet – på plats tio i Veckans Affärers rankning av svenska miljardärer. 

Enligt den svenska adelskalendern tillhör hon den åttonde linjen inom den stora och adliga ätten Uggla. Släkten tros härstamma från 1500-talets Västergötland och har delats upp i flera grenar. Hon kan också, sedan 2005, kalla sig riddare sedan hon tilldelats ett förtjänsttecken av den danska riddarorden Dannebrogorden.

Ane Uggla tog över den danska rederijätten Maersk år 2012. Här i Sydkorea 2013. Foto: MÆRSK

Ane Uggla är en av återkommande adliga personer på listorna över de som tjänar mest och har de största förmögenheterna i landet.

Historikern Göran Norrby tror att det delvis kan bero på ärvda rikedomar - men lika mycket traditioner och förpliktelser.

– Många tänker att adeln haft ekonomiska förmåner men det upphörde faktiskt i början av 1800-talet.

– Deras fortsatt starka position i samhället handlar i stället ofta om att de är bättre utbildade, det ligger i deras ofta strikta uppfostran. Studier från Frankrike visar att bland studenter från 1960-talet har adliga en annan utbildningsprofil, exempelvis med fler civilekonomer.

Bor i både Danmark och Sverige

Ane Uggla lever ett privilegierat liv - familjen har utöver våningarna i Stockholm och Köpenhamn även sommarställen i Sverige, Danmark och på Rivieran.

Det har dock rapporterats om Ane Uggla att hon under sitt arbete för svenska Röda Korset, fram till 1997, visade en annan sida. Hon ska ha kört en Saab av äldre modell och bar en enkel ryggsäck framför eleganta damväskor.

 

LÄS MER: De är svenska adelns rikaste personer 

 

Den svenska adelsmannen Robert Uggla, Ane Ugglas son, ser nu ut att säkra det fortsatta familjestyret över bolaget sedan han tidigare i år tog över som vd för familjens maktbolag A.P. Møller Holding.

Samtidigt rapporteras om orosmoln. När Maersk redovisade resultatet för 2016 tidigare i år redovisades en förlust på 13,2 miljarder danska kronor när företaget genomgår en omstrukturering.

– 2016 var ett svårt år ekonomiskt, med motvind på alla våra marknader. Det var dock också ett år då vi bestämde oss för att omvandla AP Møller-Marsk för framtiden, sade vd:n Søren Skou.

Pappans avgörande Sverige-besök

Expressen har förgäves sökt Ane Uggla, som är känd för att hålla en låg profil utåt.

 

Foto: THORBJøRN HANSEN / KONTRAFRAME.DK

 

I en av få intervjuer, för danska Berlingske Tidende 2013, berättar hon om relationen till pappan och hur han under en Sverige-resa fick ett mer jämlikt tänkande sedan han upptäckt dotterns skarpa hjärna.

– I början av 1980-talet hjälpte jag min far med ett jobb i Sverige. Det var en svår uppgift. Det var inte lätt, vi pratade mycket. 

– Jag kan inte säga vad det konkret handlade om, men det var i detta sammanhang som min far upptäckte att flickor kan också. Det blev en förändring i hans tänkande.

Sveriges 10 rikaste adliga personer

1. Ane Maersk McKinney Moller Uggla, Stockholm: 946434660

2. Lottie Tham, Danderyd: 606205913

3. Eric Douglas, Stockholm: 303716523

4. Carl Douglas, Österåker: 188091520

5. Ted Tigerschiöld, Stockholm: 127858326

6. Stephanie Tigerschiöld, Stockholm: 127535783

7. Carl Tham, Stockholm: 109750642

8. Lina (Ann Karolina Helga) Tham von Heidenstam, Danderyd: 109337787

9. Nils Tham, Stockholm: 108994353

10. Patrik Tigerschiöld, Danderyd: 72697792

Nedan finns en lista där du kan söka på din ort.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!