På lördagen öppnade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) för att fasa ut ränteavdraget. Magdalena Andersson slår nu tillbaka och hävdar att det rör sig om Kaplans personliga åsikter. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLPå lördagen öppnade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) för att fasa ut ränteavdraget. Magdalena Andersson slår nu tillbaka och hävdar att det rör sig om Kaplans personliga åsikter. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

På lördagen öppnade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) för att fasa ut ränteavdraget. Magdalena Andersson slår nu tillbaka och hävdar att det rör sig om Kaplans personliga åsikter. 

 Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Under Ekots lördagsintervju redogjorde Kaplan för anledningen bakom förslaget: "Det här är helt nödvändigt för att få i gång flyttkedjorna", säger han i intervjun. Foto: Anna SvanbergUnder Ekots lördagsintervju redogjorde Kaplan för anledningen bakom förslaget: "Det här är helt nödvändigt för att få i gång flyttkedjorna", säger han i intervjun. Foto: Anna Svanberg

Under Ekots lördagsintervju redogjorde Kaplan för anledningen bakom förslaget: "Det här är helt nödvändigt för att få i gång flyttkedjorna", säger han i intervjun.

 Foto: Anna Svanberg

Anderssons svar: "Jag har skattefrågorna"

Publicerad

Nu slår finansminister Magdalena Andersson, S, tillbaka mot bostadsminister Mehmet Kaplan, MP.

I Ekots lördagsintervju öppnade Kaplan för att fasa ut ränteavdraget.

Men det är hans personliga åsikter och inte regeringens, menar finansminister Magdalena Andersson.

– Jag har skattefrågorna, säger hon till Dagens Industri.

I lördags gästade bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, Ekots lördagsintervju.

Där berättade han vill fasa ut ränteavdragen. Som kompensation vill han se att reavinstskatten sänks. Finansdepartementet arbetar enligt honom nu med att ta fram ett förslag.

– Jag tycker att ränteavdragen bör fasas ut, sa bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, Ekots lördagsintervju.

"Hans personliga åsikter"

Men nu slår finansminister Magdalena Andersson tillbaka. Hon hävdar att det rör sig om Kaplans personliga åsikter.

Regeringen har inte lagt fram några förslag om att ändra ränteavdragen, enligt henne.

– Jag har skattefrågorna, säger Magdalena Andersson till Di och framhåller att det var tydligt att det rörde sig om bostadsministerns personliga åsikter eftersom han sa "jag tycker".

– Många trodde att detta var ett konkret förslag, det var det som var viktigt att tydliggöra att det inte var, det är en möjlighet men det finns fler möjligheter, säger Magdalena Anderssons pressekreterare Miriam Abu Eid.

"Nödvändigt för att få i gång flyttkedjor"

Under Ekots lördagsintervju redogjorde Kaplan för anledningen bakom förslaget:

– Det här är helt nödvändigt för att få i gång flyttkedjorna. Det bör göras som en helhet med skatteväxling, säger han i intervjun.

Men Magdalena Andersson vill inte ge några klara besked om hur Socialdemokraterna ställer sig till detta i framtiden.

– Vi vill diskutera med de andra partierna och vi har hittills inte lagt fram några förslag om att trappa ned ränteavdragen. Däremot går det inte att utesluta att det kan behöva göras, säger hon till Di.

Expressen har sökt Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan för en kommentar.

"Häpnadsväckande och illavarslande"

Från alliansens sida har de motstridiga uppgifterna inom regeringen väckt kritik.

Moderaterna vill inte se ett avskaffande av ränteavdragen, men riksdagsledamoten och gruppledaren i skatteutskottet, Niklas Wykman, M, säger att partiet är redo att analysera och diskutera de förslag som läggs på bordet, enligt Di.

Han får medhåll av Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Kjällström. C har tidigare gått mer på MP:s linje gällande ränteavdragen - men är nu kritiska.

– Det är häpnadsväckande och illavarslande att de två ministrar som deltar i bostadssamtalen från regeringens sida helt och hållet talar emot varandra, säger Emil Källström till Di.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen