Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Ygeman drar tillbaka sågat elnätsförslag

Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) drar tillbaka ett sågat elnätsförslag.Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman öppnar för att ställa tuffare krav på Eon och Vattenfall om att överskott ska gå till näten i stället för till vinster.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) drar tillbaka ett sågat förslag som skulle ha gett elnätsbolagen möjlighet att få ut 28 miljarder kronor av sina kunder, rapporterar Dagens Nyheter, DN

– Det finns saker de andra partierna vill justera, säger Ygeman till tidningen, som öppnar för att kräva att Eon och Vattenfall låter pengarna gå till investeringar i stället för till vinst. 

DN har granskat lagförslaget från regeringen som skulle ge elnätsbolagen möjlighet att ta ut sina ”outnyttjade intäktsöverskott” från 2012 fram till 2015 i vinst: 28 miljarder kronor. 

Sex av åtta riksdagspartiet röstade ner propositionen. 

Anders Ygeman: ”Därför drar vi tillbaka propositionen”

Och nu berättar nyhetssajten Altinget att regeringen drar tillbaka förslaget. 

– Det finns saker de andra partierna vill justera. De menar att de inte har kapacitet att göra det i riksdagsförhandlingen. Därför drar vi tillbaka propositionen, säger Anders Ygeman till DN. 

Näringslivsutskottet ordförande Lars Hjälmered (M) välkomnar beslutet. 

– Det är bra att de drar tillbaka förslaget. Min förväntan är att energiministern bjuder in samtliga partier till samtal för att i närtid få ett nytt förslag på plats. 

Öppnat för tuffar krav på elnätsbolagen

Anders Ygeman gör nu en helomvändning och säger att han i stället är beredd att kräva att Eon och Vattenfall investerar mer pengar i näten i stället för att ta ut vinster. 

– Kapitalbaskravet är den den huvudsakliga gränsen för hur mycket ytterligare investeringar man behöver göra för pengarna och den är vi beredda att titta på, säger Anders Ygeman till DN

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!