Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Borgs kritik mot S: ”Sämst på decennier”

Anders Borg och hans partner Dominika Peczynski i samband med releasen av hans bok ”Finansministern”.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Anders Borg i en intervju med Expressens Niklas Svensson i Almedalen i somras.Foto: SVEN LINDWALL
Anders Borg i EFN.Foto: Skärmavbild / EFN

Före detta finansministern Anders Borg tycker att motsättningarna kring invandringen lamslår svensk politik.

Och det får konsekvenser för Stefan Löfven och hans medarbetare, menar Borg.

– Det är nog den sämsta socialdemokratiska regeringen vi har haft på åtminstone tre-fyra decennier, säger han i EFN. 

Anders Borg, M, var finansminister i Fredrik Reinfeldts regering 2006-2014. Nu är han aktuell med boken ”Finansministern” – där han uppges berätta ”hela historien”.

I anslutning till boksläppet har Anders Borg gästat ekonomi-tv-kanalen EFN, som under fredagseftermiddagen publicerade en halvtimmeslång intervju med den före detta ministern.

Där ger han bland annat en rejäl känga åt den nuvarande regeringen.

Anders Borg: Politiska Sverige är lamslaget

– Nu tror jag att klimatet vi har i Sverige, med stora motsättningar kring identitet och migration, förgiftar hela politiska klimatet, säger Anders Borg i EFN och fortsätter:

– Den socialdemokratiska regeringen har inte gjort en enda vettig strukturreform på snart sju år, det är nog den sämsta socialdemokratiska regeringen vi har haft på åtminstone tre-fyra decennier.

– Och samtidigt, oppositionen verkar inte heller riktigt sätta i gång och arbeta och det tror jag beror på att det politiska Sverige blir helt lamslaget av motsättningen kring invandring som på något sätt blir den enda frågan.

Men när Anders Borg – som aktuell författare – ska utse sina favoritbiografier nämner han socialdemokratiska politiker som den förre finansministern Kjell-Olof Feldt och ex-statsministern Ingvar Carlsson.

Anders Borg om sin relation till S

Han har också många socialdemokratiska vänner.

– Jag vet inte om jag har en så komplicerad relation till Socialdemokraterna, det är ett parti som har styrt och skött Sverige under lång tid. Sverige är ett bra land så i huvudsak har de gjort det bra. Det är en hel del strukturproblem från 70-80-talen som inte minst Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt har fått åtgärda men jag delar inte de som har en väldigt stark aversion mot Socialdemokraterna, säger Anders Borg i intervjun med EFN.

Han fortsätter:

– Socialdemokraterna i opposition blir ofta lite oseriösa och väldigt ideologiska, men Socialdemokraterna i regeringsställning är i bästa fall väldigt pragmatiska och långsiktiga. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!