Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Borg: Ta oron i bensinupproret på allvar

Anders Borg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Att slopa värnskatten är det bästa den rödgröna regeringen har gjort, anser Anders Borg.

Samtidigt varnar ex-ministern för att ställa grupper mot varandra – inte minst när frågan om höjd bränsleskatt lett till omfattande protester.

– Regeringen har gjort ett misstag när man har satt upp reformerna så här, säger Borg.

Nära en halv miljon medlemmar har nu samlats i protestgruppen ”Bensinupproret 2.0” på Facebook – som kräver lägre bränslepriser efter att bensinen snart kostar 17 kronor litern. Regeringen har förklarat att de hastigt stigande priserna med omvärldsfaktorer.

Samtidigt har miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) aviserat att man kommer återinföra den högre automatiska höjningen av bränsleskatten som slopades i M/KD-budgeten.

Ett besked som skapar oro, säger Anders Borg efter ett ekonomiseminarium arrangerat av Livsmedelsföretagen på måndagen.

– Vi har väldigt höga skatter på det här området och är långt framme när det gäller omställningen. När det samtidigt sker en uppgång av bensinpriset skapar det oro och spänningar. Regeringen ska så småningom ta fram ett antal finansieringsförslag på skattesidan och då är människor oroliga för att det ska slå mot glesbygden och vanliga människor, säger den tidigare finansministern.

Hur ska man hantera det?

– Jag tror att man måste vara väldigt försiktig där. Det är inte bra för sammanhållningen i samhället när människor som bor på landet uppfattar att man inte lyssnar på dem. Man måste förklara att vi förstår att människor har långa transporter med barnen till skolan, har fritidsintressen eller måste använda bilen för att handla och ta sig till jobbet – och ta in deras intressen.

”Man kan inte ta bort värnskatten och finansiera med bensinskatter, då kommer vi ha gula västar över hela Stockholm”, spådde du i Expressen i februari. Skulle du hellre se en bibehållen värnskatt och inte höjd bensinskatt?

– Jag tror att det är bra att man tar bort värnskatten. Det tycker jag är det bästa i den här uppgörelsen som de har gjort. Det behöver vi för att värna konkurrenskraften och ett bra företagsklimat. Men det är olyckligt om man ställer grupper mot varandra och där man tydligt säger att en del av skattelättnaderna ska finansieras med försämringar för de som bor på landsbygden. Det tror jag inte fungerar. Man måste värna sammanhållningen.

Men värnskatt och bränsleskatt bör inte ställas mot varandra?

– Regeringen har gjort ett misstag när man har satt upp reformerna så här. Det är helt naturligt att 500 000 människor (antalet medlemmar i gruppen Bensinupproret 2.0, reds anm) har uppfattat det på det sättet, säger Anders Borg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!