Den tidigare finansministern Anders Borg deltog flera gånger i Holmens exklusiva jakttillställningar. Foto: / TT NYHETSBYRÅNDen tidigare finansministern Anders Borg deltog flera gånger i Holmens exklusiva jakttillställningar. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Den tidigare finansministern Anders Borg deltog flera gånger i Holmens exklusiva jakttillställningar. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Livet leker ingen för Anders Borg och fästmön Dominika Peczynski sedan mututredningen mot honom lagts ner. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPLivet leker ingen för Anders Borg och fästmön Dominika Peczynski sedan mututredningen mot honom lagts ner. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Livet leker ingen för Anders Borg och fästmön Dominika Peczynski sedan mututredningen mot honom lagts ner. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Anders Borg: ”Säker på att jag gjorde rätt”

Publicerad

Anders Borg är lättad över att inte längre vara misstänkt för mutbrott.

Det var inget olagligt med de exklusiva jakterna som han bjöds in till i egenskap av finansminister.

– Jag har hela tiden varit säker på att jag hanterat det här korrekt, säger Anders Borg till Dagens Industri.

Det var i onsdagsmorse som chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption meddelande att han lägger ner brottsutredningen. Han hade då kommit fram till att de exklusiva jakter som skogsjätten Holmens styrelseordförande, finansmannen Fredrik Lundberg bjudit in till inte kunde betraktas som mutbrott.

Det var i början på januari som det blev känt att finansmannen Fredrik Lundberg hade delgivits misstanke om mutbrott.

 

LÄS OCKSÅ: Borgs advokat förvånad 

 

Exklusiva jaktresor

Anders Borg deltog i exklusiva jakter i Östergötland

Brottsmisstankarna gällde representationsjakter som arrangerats av Holmen i Östergötland  – där styrelseordföranden och storägaren Fredrik Lundberg varit värd för de exklusiva tillställningarna som pågått under många år.

Fredrik Lundberg förnekade tidigt att han gjort sig skyldig till något brottsligt när han bjöd in en rad nyckelpersoner inom näringslivet och inom andra områden till tillställningarna.

Bland de inbjudna gästerna som delgavs misstanke om brott fanns både den tidigare finansministern Anders Borg och Handelsbankens nuvarande styrelseordförande Pär Boman.

För Anders Borg handlade det om att han fick inbjudan till en jakt innan han avgick som finansminister efter valet 2014. Själva jakten var efter valet.

Tidigare under finansministeråren  deltog Borg i flera av Holmens jakter, Men han har tidigare berättat att han betalat för sig vid dessa jakter.

Under flera månader har Anders Borg haft brottsmisstankarna hängande över sig.

LÄS OCKSÅ: Åklagarens beslut om Anders Borg 

''Väldigt skönt''

Chefsåklagare Alf Johanssons beslut i går onsdag om att förundersökningen om Holmens representationsjakter är nedlagd betyder att Borg är fri från misstankar.

– Det är så klart väldigt skönt. Jag har hela tiden varit säker på att jag hanterat det här korrekt, men det är ändå en stor lättnad att processen kommit till ett slut, säger Anders Borg till Dagens industri.

Borg säger sig inte ha förstått varför han skulle bli misstänkt.

– Att det skulle finnas någon direkt koppling till Holmen i några av mina beslut kan jag överhuvudtaget inte se, säger Anders Borg till tidningen.

Tidigare uppgifter till Dagens industri har gjort gällande att polis och åklagare riktade in sig på ett konkret beslut om skogsindustrin som togs på finansdepartementet under den tid Borg styrde över departement.

Följde reglerna

– Anklagelsen har för mig hela tiden framstått som väldigt oklar. Jag har följt de regler som finns och naturligtvis aldrig gynnat Holmen. Men det var en självklarhet för mig att stå upp för svensk industri och svensk skogsindustri i rollen som finansminister, säger Anders Borg till Dagens Industri.

Anders Borg har numera lämnat det politiska livet och är bland annat vice styrelseordförande för familjens Stenbecks investmentbolag Kinnevik samt rådgivare för storbanken Citigroup. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen