Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Borg om sin bok – och kärleken till Dominika

Exklusiv tv-intervju om kommande boken och livet i dag: ”Hon är väldigt viktig”.
Foto: /IBL / /IBL
Foto: OLLE SPORRONG

Anders Borg berättar om kärleken till sin fru Dominika Peczynski i en exklusiv intervju med Expressens Niklas Svensson.

Han är aktuell med boken ”Finansministern” där han skriver om sitt liv före och efter tiden i regeringen.

Borg talar världsekonomi och Donald Trump, men också att gå med i Moderaterna som en ”revolt” och att vara borta från familjen.

Under finanskrisen 2008 blev det väldigt mycket jobb för dåvarande finansminister Anders Borg, något som oundvikligen gick ut över familjen, och de tre barnen som då var i grundskoleåldern.

– Nu är mina barn så stora och de är på väg att ge sig ut på olika utbildningar och sånt och det är klart att man reflekterar över föräldraskap, säger han.

– Det är ju få som tycker att de varit en perfekt förälder och jag tycker nog att jag har en del att tänka över där.

Tycker barnen att du har svikit dem?

– De tycker nog att jag har jobbat väldigt mycket och att jag inte har varit närvarande och att jag har varit tvungen också. En fördel med mitt jobb är ju att de förstår varför.

Han berättar även om de första åren som högt uppsatt politiker och därmed offentlig person, att oroa sig för klädsel så fort men rörde sig ute bland folk.

– Man vande sig gradvis med det där men de första åren tyckte det var jobbigt.

Kärleken till Dominika

Drygt ett år har gått sedan Anders Borg gifte sig med artisten Dominika Peczynski.

– Hon är en väldigt viktig del av mitt liv på alla områden, vi har ett fantastiskt förhållande och hon är en spännande människa.

Han berättar att Dominika varit ett stort stöd under arbetet med boken ”Finansministern”.

– Det är en oerhörd processorkraft i huvudet på henne. Vi samtalar om allt, säger Anders Borg.

Försvarar sin fru: ”Hon blev illa behandlad”

Hör när Anders Borg berättar om hur Dominika Peczynski blev behandlad i media.

Anders Borg diskuterar även responsen efter att paret gått ut offentligt med sitt förhållande, och kritiserar det som skrevs framför allt om Dominika Peczynski.

– När vi blev ihop blev det väldig medialt, och det gick ju väldigt mycket mot henne, säger han i intervjun.

– Expressen var väl de som skötte det bra, men tittar man på den samlade mediabeskrivningen, så målade man ju ut henne som en person som hon inte är.

– Ska man nu tala om ett samhälle som är integrerat och där man har respekt för kvinnor så tycker jag att hon blev rätt illa behandlad.

Alliansen döpt efter Star Wars

Anders Borg avslöjar i boken att han är ”barnsligt förtjust” i Star Wars och att namnet på de fyra borgerliga parternas samarbete kan ha inspirerats av George Lucas science fiction epos.

– Det kan vara så. Man vet ju aldrig varifrån idéer kommer ifrån. 

– Men min minnesbild är att vi letade efter namn och jag tyckte att Alliansen är det naturliga svaret, den som står emot Imperiet. Och då är ju ”Imperiet” Darth Vader och Sithriddaren.

han avslöjar att de brukade skoja om att dåvarande statsministern Göran Persson var Darth Vader och Per Nuder en Sithriddare. 

Borg: Ingen kris

Anders Borg analyserar även det världsekonomiska läget, och säger att han inte tror att vi går emot ännu en finanskris.

– Nästan alla centralbanker runtom i världen har sänkt räntorna och det gör att det finns en buffert.

– Men det är klart att Kina är en stor osäkerhet för oss, det är förmodligen en alltför hög skuldsättning, det är traditionellt det som leder till en långsammare tillväxt.

– Vi har Brexit framför oss och det är klart att det kommer pågå i säkert många kvartal framåt, och det är en stor osäkerhet för oss. Sedan på grund av Kina så är hela den tyska bilindustrin och även vår lite i stöpsleven. 

– Det är lite av ett Nokia-moment för bilindustrin, dels för att Kina konsumerar så mycket av bilarna och det går ner kraftigt, och dels för att unga människor inte kanske ser på bilen som an har gjort tidigare.

”Alla är enormt trötta på Trump”

Anders Borg berättar om sin syn på Donald Trump: ”Ständig osäkerhet”.

Den före detta finansministern säger att företag världen över håller på att förlora tålamodet med USA:s president Donald Trumps agerande.

– Marknader och företag är pressade, de är lite nervösa.

– Alla, nästan alla företag jag jobbar med är enormt trötta på att Trump ständigt bidrar med ny osäkerhet. 

– Så fort man har fått lite stabilitet så kommer en tirad av Twitter och så är vi tillbaka att människor är oroliga på nytt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!