Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dominika Peczynski och Anders Borg har båda levt i rampljuset förut – men de senaste två månaderna har de hållit låg profil Foto: OLLE SPORRONGDominika Peczynski och Anders Borg har båda levt i rampljuset förut – men de senaste två månaderna har de hållit låg profil Foto: OLLE SPORRONG
Dominika Peczynski och Anders Borg har båda levt i rampljuset förut – men de senaste två månaderna har de hållit låg profil Foto: OLLE SPORRONG

Anders Borg lämnar ännu ett uppdrag

Publicerad

 

 

Anders Borg lämnar World Economic Forum.

Svenska Dagbladet avslöjar att han slutade i tysthet – redan i augusti.

– Jag kan bekräfta att han slutade då men säger inte mer än så, säger Oliver Cann, talesperson för World Economic Forum, till Dina Pengar.

Det är det tredje prestigeuppdraget som Anders Borg lämnar efter skandalfesten i Stockholms skärgård.

Först hoppade han av från Kinneviks styrelse där han även fungerade som bolagets vice ordförande.

Sedan lämnade Anders Borg även sitt uppdrag hos finansjätten Citigroup.

Citigroup: ”Hans eget beslut”

– Det var helt och hållet hans eget beslut, sa Anneli Sundström, kommunikationsdirektör hos Citigroup, efter hans avhopp. 

 

LÄS MER: Anders Borg förlorade en miljon efter Skärgårds-festen

 

Det var i november 2014 som Anders Borg utsågs till ordförande för arbetsgruppen inom World Economic Forum, som heter ”Framtidens finansiella system”.

Anders Borg hyllades då av Klaus Schwab, grundare och ordförande för World Economic Forum.

WEF: "Kontakta Anders Borg"

– Anders är en av världens mest respekterade finansiella ledare, vi är hedrade att han går med World Economic Forum, sa WEF-chefen då.

I dag är de fåordiga på World Economic Forum. Talespersonen Oliver Cann bekräftar bara att Anders Borg lämnade sitt uppdrag i augusti.

– Jag säger inte mer än så. Om ni vill ha mer information, var snälla och kontakta Anders Borg, säger han.

När Dina Pengar når Cann är han ovillig att prata och försöker avsluta samtalet. Han vill inte svara på varför Anders Borg lämnade sitt uppdrag.

När skulle han ha avslutat det?

– Kontraktet var på deltid, ett konsultuppdrag. Det avslutades i augusti och var en ömsesidig överenskommelse, säger Oliver Cann – och upprepar att han inte har mer att säga.

Anders Borg fåordig om skandalen

Även Anders Borg har varit fåordig efter fylleskandalen.

– Jag fokuserar på de uppdrag jag har, det är det enda man kan göra i en sådan här situation, sa han intervju med Göteborgs-Posten i början av september.

Direkt efter att skandalen blev offentlig gick Anders Borg ut via Facebook och bad om ursäkt.

 

LÄS MER: Gästernas berättelser från skandal-festen

 

''Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser'', skrev Anders Borg och tillade:

''I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen."

Anders Borg förlovad med Dominika Peczynski 

Anders Borg förlovade sig med PR-kvinnan och tidigare artisten Dominika Peczynski i Rom i slutet av maj och berättade om händelsen på sociala medier.

Hon stöttade Anders Borg efter skandalfesten i skärgården några månader senare:

– Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo. Han lyssnar, peppar och engagerar sig i allt jag tar mig för. Anders har ett stort, varmt hjärta och han är min bästa vän, skrev Dominika Peczynski på Facebook då.

Anklagelserna mot den tidigare finansministern efter skärgårdsfesten bestod bland annat i att han ska ha kallat kvinnor för "hora" och ”slampa".

Expressen har sökt Anders Borg via hans fästmö.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen