Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borg kopplas
till mututredning

Dåvarande finansministern Anders Borg vid en älgjakt vid ett tidigare tillfälle, i oktober 2009.
Foto: Suvad Mrkonjic
Sveriges förra finansminister Anders Borg är indragen i en mututredning.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Finansmannen Fredrik Lundberg.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svd / Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Sveriges förra finansminister Anders Borg är indragen i mututredningen mot finansmannen Fredrik Lundberg, uppger Dagens industri.

Borg har varit bjuden på lyxjakt av Lundberg och skogsbolaget Holmen.

– Han har sagt att när han var finansminister var det viktigt för honom att ha en relation till ledarna i näringslivet, säger advokat Hans Strandberg. 

Anders Borg säger själv i en kommentar till Expressen: 

– Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. 

Det var i går som det blev känt att finansmannen Fredrik Lundberg blivit delgiven misstanke om brott i en mututredning. Bakgrunden är att han arrangerat lyxjakter och middagar i skogsbolaget Holmen där han är storägare. 

– Han delgavs i går kväll. Flera förhör har hållits med olika personer, säger chefsåklagare Alf Johansson på åklagarmyndighetens enhet mot korruption till Dina Pengar.

Vad gäller misstankarna?

– Jag kan bekräfta det som står i pressmeddelandet från Holmen. Jag är förundersökningsledare i ärendet. Det handlar alltså om arrangemang och jakttillfällen av Holmen AB och där deras styrelseordförande har delgivits misstanke om givande av muta.

Vad är det för arrangemang du talar om?

– Jakter.

Ingår middagar med dryck, övernattningar, resor?

– Jag går inte in närmare på vad det handlar om konkret. Det handlar om jakter med tillhörande arrangemang.

Anders Borg lämnade följande kommentar till Expressen under fredagen:

– Under tiden i regeringen följde jag en strikt policy och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till Hans Strandberg advokatbyrån Nordia."

Borg har delgivits misstanke

På Fredrik Lundbergs gästlista vid de exklusiva jakterna har vid åtminstone ett tillfälle funnits tidigare finansministern Anders Borg. 

Borg har förhörts och delgivits misstanke, enligt advokaten Hans Strandberg. Enligt advokaten är det förvånande att det gälle en jakt i mitten av oktober 2014 - alltså efter att Borg slutat som minister. 

– Det åklagaren tagit upp är att han fått en inbjudan redan under våren 2014 till jakten och tackat ja. Det kan i och för sig vara ett erbjudande om någon form av belöning men det är det inte. När han tackade ja, han fick ofta förhinder av olika skäl, skulle han betala för sig som han gjort alla andra gånger när han blivit inbjuden, tackat ja och deltagit. Därför hänger den kopplingen inte ihop. Jag har därför svårt att se vad det skulle finnas för belöning i detta som kan knytas till hans tid som finansminister.

Vilken typ av bevis anför åklagaren?

– Det har vi inte sett några. Inte mer än fakta, att han deltagit i jakten och att han tidigare varit finansminister och dessutom fått inbjudan under tiden han varit finansminister.

Hur många gånger har han deltagit i den här typen av jakter under sin tid som minister?

– Jag kan inte svara på det. Men det är ett antal gånger. Vi har inte gått igenom varje gång, säger advokat hans Strandberg. 

Är det just Fredrik Lundbergs jakter eller finns det andra?

– Dels har han varit med i tidigare jakter hos Fredrik Lundberg men vad jag förstått, om jag inte missförstått allt, är att han varit inbjuden till andra jakter.

Hur mycket har han betalat själv hos Lundberg?

– Hur mycket han har betalat när han varit finansminister och deltagit vet inte jag. Däremot har han betalat det han ska betala som jag uppfattat. Han har gjort en utvärdering av exakt vad det ska kosta och det har han betalat. 

Varför har han deltagit i Lundbergs jakter?

- Han har sagt att när han var finansminister var det viktigt för honom att ha en relation till ledarna i näringslivet. Att i den rollen höra signalerna, att höra hur de resonerade. Det låter väldigt rimligt tycker jag. Det var av intresse för honom att träffa de här personerna under de otvungna formerna och få byta erfarenheter och lyssna, säger Strandberg och tillägger att Borg och Lundberg varit goda vänner sedan 30 år tillbaka.


LÄS MER: Miljardären Fredrik Lundberg misstänks i mututredning


Flera beslag har gjorts

Chefsåklagare Alf Johansson bekräftar att Anders Borg är delgiven misstanke om brott.

– Jag kan bekräfta uppgiften som har lämnat av advokaten Hans Strandberg att Anders Borg har delgivits misstanke.

När skedde det?

– Före årsskiftet.

Flera beslag har gjorts. 

– Vi har tagit del av den dokumentation som vi har begärt att få ut från Holmen. Exakt vad den dokumentationen består i kan jag inte berätta.

Anders Borgs misstänkta brott ska ha skett 2014.

– Jag kopplar ihop det till den tjänst, det uppdrag som han hade 2014, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Enligt vad Expressen erfar rör beslagen bland annat gästförteckningar vid jakterna och kvitton och utlägg som Holmen haft i samband med arrangemangen.

Holmens styrelseordförande och storägare Fredrik Lundberg är, enligt det pressmeddelande som Holmen skickade ut på torsdagskvällen, delgiven misstanke om brottet "givande av muta".

– Jag har varit värd för Holmens jakter. Det här är ett sätt för mig att sköta mitt jobb och bygga nätverk. Det är tråkigt att det ifrågasätts, säger Fredrik Lundberg till Svenska Dagbladet.

– Jakt är ett naturligt sätt för ett skogsbolag att representera. Det finns en sedvänja att göra så här, säger Lundberg till tidningen.

Skrev om jakten 2015

Dagens industri har ställt frågan till Anders Borg, som varit bjuden på arrangemangen, om han är förhörd av åklagare och då fått till svar från Borg:

– Du får ställa frågor till Holmen om detta.

När Di:s reporter Anders Hägerstrand ställer frågan om Anders Borg är delgiven misstanke om brott för mottagande av muta avslutar Borg samtalet hastigt.

Att Anders Borg varit bjuden på jakter av Holmen och Fredrik Lundberg avslöjades av Dagens Nyheter i maj 2015. Borg medgav då att han under sin tid som finansminister tackat ja till jaktinbjudningar från Lundberg men att han betalt 2 500 kronor per jakt ur egen ficka.

Enligt DN var det långt under värdet på en jakt.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!