Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Analytikern: Det värsta kan vara bakom oss

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Det värsta börsraset kan vara bakom oss, menar börsanalytikern Erik Hansén.Foto: SVEN LINDWALL

Stockholmsbörsen har rasat drygt 30 procent sedan toppen.

Nu kan det värsta vara bakom oss, menar börsanalytikern Erik Hansén.

– Jag har fått många signaler på det, säger han till Dagens industri.

Tre tiondelar av det totala värdet på Stockholmsbörsen har försvunnit sedan coronakrisen bröt ut globalt.

Efter kraftiga ras de inledande veckorna stabiliserade sig börsen något under den gångna veckan – som landade på minus tre procent, drygt.

Erik Hansén, börsanalytiker på IG Markets, menar att det finns flera faktorer som talar för att det värsta nu är över.

”Fått många signaler”

– Jag hoppas att vi har kapitulationen bakom oss, jag har fått många signaler på det. Jag tror att marknaden har prisat in ett ”worst case scenario” här. Vi vet att första och andra kvartalet kommer vara riktigt svaga. Blickar man framåt ett år, så tror jag ändå att börsen kan stå högre, säger han till DI.

Via tekniska den tekniska indikatorn MA200 – som utgörs av 200 dagars glidande medelvärde – men han att det finns goda förutsättningar för god avkastning på lite längre sikt.

Ett möjligt orosmoln är om nedstängningarna fortsätter pågå längre än vad marknaden beräknat. 

Livsmedelsaktierna rusar

Medan bolagen på börsen nästan unisont har backat kraftigt den senaste tiden finns några få undantag. Ica och Axfood har båda slagit mynt av den ökade butikförsäljningen kopplad till coronautbrottet. Ica har klättrat 26 procent under den gångna veckan Axfood lyft tio procent.

Till DI säger Erik Hansén:

– Jag föredrar jag Ica. De har haft en bra förmåga att hantera trycket, framför allt inom e-handeln. Ica får också en boost av apoteket Hjärtat i coronatiderna vi är i nu. Värderingsmässigt så har Axfood haft en högre värdering de senare åren men nu har värderingsgapet mellan Ica och Axfood stängts. 

MP:s Per Bolund om virusets påverkan på ekonomin.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!