Nu backar AMF - i alla fall delvis - om sina chefers miljonbonusar. Foto: Gunnar Lundmark/Svd/Scanpix
Nu backar AMF - i alla fall delvis - om sina chefers miljonbonusar. Foto: Gunnar Lundmark/Svd/Scanpix

AMF backar delvis om bonusar

Publicerad
Uppdaterad
Två höga chefer inom AMF pension avstår nu sina bonusutbetalningar efter en hård och besk kritik. Bland annat AMF:s vice vd, Ingvar Skeberg, som pekats ut som den som skulle ha fått mest - 1,3 miljoner utöver sin övriga lön på 2,4 miljoner. Detta samtidigt som flera miljoner pensionssparare blir av med nästan en tiondel av sina besparingar i AMF.
Efter timmar i krismöte på lördagsförmiddagen kom ett besked. Två av de direktörer inom AMF som skulle ha fått mest i bonus för 2008 kommer att avstå.
– Situationen kring bonusar är så pass svår så att för de här personerna som fattat beslutet om att avstå bonus eller möjlig bonus så har det landat i de besluten, säger Stina Sandell, AMF:s Pension informationschef till Sveriges Radio Ekot.

Avstår från extra miljon

En av dem som nu avstår in bonus är vice vd Ingvar Skeberg. Han skulle ha fått 1,3 miljoner extra utöver sin lön på 2,4 miljoner. Men nu har han alltså backat och betalar tillbaka den dryga miljonen som har redan fått. Fredrik Nordström, vd för AMF Pension Fondförvaltning, har också avstått sin bonus.
Cirka 3,8 miljoner svenskar har delar av sin pension knuten till AMF. Men det har gått knackigt den senaste tiden och avkastningen visade röda siffror enligt Dagens Industri.

"Täcka förlusten"

AMF pension fattade beslutet att ta tillbaka 17 miljarder kronor av pensionskapitalet från sparare och pensionärer för att täcka upp förlusten.
Samtidigt hade AMF planerat att betala ut 8 miljoner kronor i årsbonusar till 80 av sina anställda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen