Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikanska jättebolag tvingas varsla tiotusentals

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: JASON REDMOND / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Fler än var fjärde anställd i USA har förlorat jobbet under coronakrisen. 

Enligt nya siffror på torsdagen har totalt 40,8 miljoner anmält sig som arbetslösa, uppger NPR. 

Bland bolagen som tvingats varsla anställda finns Boeing, Uber och IBM. 

Veckans siffror över arbetslösheten i USA visar ännu en gång pandemins mörka konsekvenser för den amerikanska arbetsmarknaden och ekonomin. 

Arbetsmarknadsdepartementet uppgav under torsdagen att ytterligare 2,1 miljoner arbetstagare anmält sig som arbetslösa i USA den senaste veckan. Det gör att totalt 40,8 miljoner människor förlorat jobbet under de senaste tio veckorna. Siffran motsvarar 26 procent av den totala arbetskraften, uppger NPR. 

Bland bolagen som tvingas göra sig av med anställda finns flera stora amerikanska företag. 

Boeing väntas varsla fler

Under onsdagen meddelade flygplanstillverkaren Boeing att man gör sig av med totalt omkring 12 000 anställda, varav 5 500 har valt att frivilligt lämna sina arbeten. Totalt räknar flygplanstillverkaren med att 16 000 anställda kan tvingas gå.

”Jag önskar att det fanns något annat sätt. För er som kommer att sägas upp vill jag tacka personligen för hur ni har bidragit till Boeing och jag önskar er och era familjer allt gott”, skrev bolagets vd Dave Calhoun i ett meddelande till anställda. 

Oljeproducenten Chevron har uppgett att man kommer att säga upp mellan 10 och 15 procent av sin personalstyrka på 45 000 personer. 

Minst 6 7000 kommer att få gå från taxiappen Uber, enligt företagets vd Dara Khosrowshahi.

Även IBM kommer att säga upp, vad som tror röra sig om tusentals anställda, uppger Wall Street Journal. 

Det finns dock amerikanska företag som även börjat anställa fler efter krisen. Ett av bolagen är e-handelsjätten Amazon, som tillfälligt anställde omkring 175 000 personer för att möta ökad efterfrågan under krisen. Omkring 125 000 av de anställda kommer nu att erbjudas permanent heltidsanställning, uppger bolaget på torsdagen. 

TV: Svenska Henrietta satsar mitt i krisen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!