Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amerikanerna älskar svenska havremjölken

I USA får Oatly marknadsföra sin dryck som havremjölk, till skillnad från i Sverige där den får heta havredryck. Foto: Oatly
Havremjölken hyllas av baristor eftersom den lyfter fram javabönornas karaktär, rapporterar Bloomberg. Foto: RICHARD VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanerna blir allt mer förtjusta i havremjölk – vilket är goda nyheter för den svenska tillverkaren Oatly som nu finns på runt 1000 olika kaféer i landet. 

Drycken är så populär att den på vissa kaféer varit slut i dagar och till och med veckor, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.   

Sedan havremjölk för några år sedan lanserades på den amerikanska marknaden så har befolkningen tagit den till sig, rapporterar Bloomberg. 

LÄS MER: Svensk mjölk vann mot Oatly

Därför hyllar baristorna havremjölken

Drycken har blivit så populär att tillgången inte kan motsvara efterfrågan. Och det är inte bara vanliga konsumenter som har blivit sålda på havremjölk, den hyllas även av baristor eftersom den lyfter fram javabönornas karaktär, rapporterar Bloomberg

– Det smakar bäst av alla mjölkalternativ och har en krämig textur som liknar riktiga mejeriprodukter och fungerar bra för att göra latte-konst, säger baristan Micah Lindsey, 22, till nyhetsbyrån.  

LÄS MER: Coca-Cola lanserar sin första alkoläsk någonsin

Svenska Oatly måste öka produktionen 

Efterfrågan på havremjölk gör att svenska tillverkaren Oatly nu snabbt kan expandera på andra sidan Atlanten. Bolaget lanserade havremjölk på den amerikanska marknaden i september 2016 på elva kaféer och i dag finns den på över 1000 kaféer i landet – och har även börjat dyka upp på butikshyllor. 

Nu har dock lagren börjat sina på grund av den stora efterfrågan och flera kaféer har fått vänta i dagar och veckor på att få tillbaka drycken. 

Oatly kommer därför att öka produktionen för att kunna öka mängden havremjölk på den amerikanska marknaden med 50 procent redan till sommaren. 

I USA får Oatly marknadsföra sin produkt som havremjölk, medan den i Europa får använda sig av beteckningen havredryck i stället. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!