Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambassadörerna som ska fria Anna Lindstedt

Anna Lindstedt har hela tiden förnekat att hon gjort något brottsligt. Nu kan hon få draghjälp av tidigare ambassadörskollegor.Foto: DANIEL ROOS / HAV & VATTEN
Anders Lidén, 71, har bland annat tjänstgjort som Sveriges ambassadör i FN. Nu ska han vittna till sin åtalade kollega Anna Lindstedts fördel.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges tidigare Kina-ambassadör Mikael Lindström kan bli ett trumfkort för försvaret i rättegången mot Anna Lindstedt och bidra till att hon frias.Foto: JACK MIKRUT / SCANPIX / / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Två tidigare ambassadörskollegor kan bli räddningen för åtalade Anna Lindstedt.

Försvaret har inför rättegången begärt att sammanlagt fyra personer ska vittna.

Lindstedt riskerar upp till två års fängelse om hon fälls för ”egenmäktigt i förhandling med främmande makt”.

Den 19 mars inleds rättegången mot Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt, 59, som tvingades lämna sin post i januari 2019.

Anna Lindstedt anklagas för att ha överskridit sina befogenheter när hon arrangerade ett möte på hotell Sheraton i Stockholm med två affärsmän som misstänks ha företrätt kinesiska intressen. Mötet gällde den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai och det var hans dotter Angela Gui som ambassadör bjudit in till mötet som hölls den 24 och 24 januari förra året.

Den fängslade Gui Minhai och dottern Angela Gui på en av de senast kända bildernaFoto: Angela Gui/bild från hennes Twittterko

Syftet med mötet var att försöka verka för att Gui Minhai skulle släppas. Bokförläggaren försvann under mystiska omständigheter från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand i oktober 2015. Tre månader senare satt han i kinesisk tv och ”erkände” ett gammalt trafikbrott där en ung kvinna skulle ha dödat. Gui Minhai såg ut att ha varit i ett drogat tillstånd under tv-erkännandet.

Anna Lindstedt och Angela Gui – dotter till den fängslade Gui Minhai –lämnar hotell Sheraton på kvällen den 25 januari 2019. Bilden är från hotellets övervakningskamera på plan sju.

Anna Lindstedt har under polisutredningen förnekat att hon gjort sig skyldig till något brottsligt.

Fallet Gui Minhai

  Den 17 oktober 2015 försvann Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han sa att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. Han framstod som drogad under framträdandet.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpptes ur häkte och beordrades till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. 

I augusti 2018 fick han träffa svensk läkare. Sedan dess vet ingen var han befinner sig.

Åklagarsidan har kallat flera av Anna Lindstedts arbetskamrater och toppchefen att vittna mot henne vid rättegången. Bland vittnena finns både den tidigare kabinettssekreteraren Annika Söder, chefen för konsulära enheten Jon Åsberg Gröndahl och Lisette Lindahl, Sveriges generalkonsul i Shanghai och vän till Anna Lindstedt. Kallad av åklagaren är också bland andra bokförläggarens dotter Angela Gui och författaren och debattören Kurdo Baksi som ska vittna om kaosmötet på Sheraton, och det hotfulla uppträdandet från affärsmännen Kevin Liu och Johan Meewella.

Sveriges tidigare Kina-ambassadör vittnar

Men nu svarar försvararsidan med att kalla egna vittnen - vitten som försvararen, advokat Conny Cedermark, hoppas ska bidra till att fria Anna Lindstedt.

Det är två tidigare tunga ambassadörer som är beredd att vittna till hennes fördel. Vittnesmålen kommer att kretsa kring tolkningen av Sheraton-mötet som egentligen var flera möten under de två januaridagarna förra året.

Anders Lidén på en bild från tiden när han var Sveriges FN-ambassadör i New York.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Lidén, 71, har en diger meritlista som diplomat. Han har bland annat tjänstgjort som Sveriges FN-ambassadör 2004-2010, ambassadör i Harare 2010-2012 och ambassadör i Helsingfors 2012-2016.

Mikael Lindström, 75, Sveriges ambassadör i Peking perioden 2006-2010, alltså samma post som Anna Lindstedt innehaft fram till petningen. Lindström har tidigare även varit ambassadör i både Jakarta och Tokyo och också som UD-anställd jobbat i Paris, Washington och Genève.

Mikael Lindström var tidigare Sveriges ambassadör i Peking, samma post som Anna Lindstedt innehade fram till petningen förra året.Foto: JACK MIKRUT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Anna Lindstedts försvarare, advokat Conny Cedermark, begär att de två tidigare toppdiplomaterna ska höras under rättegången.

Bland annat ska Anders Lidén och Mikael Lindström vittna om: 

att Anna Lindstedt inte agerat utanför för ramen för den behörighet som hon hade i ärendet med den fängslande bokförläggaren Gui Minhai.

att mötena på Sheraton inte var någon förhandling med med främmande makt.

att de två affärsmännen Kevin Liu och John Meewella inte företrädde ”kinesiska intressen”.

att Anna Lindstedts agerade inte utgjorde någon fana för Sveriges relation mot Kina.

Åtalet mot Anna Lindstedt har väckt stor ilska bland svenska ambassadörer som dock inte velat framträda med namn. Expressen har i flera omgångar granskat fallet och de kritiker vi talat med inom utrikesförvaltningen har framträtt anonymt. Två tidigare ambassadörer vågade dock framträda med namn: UD-veteranerna Sven Hirdman och Lars-Göran Engfeldt.

– Det är absurt, sa Sven Hirdman om åtalet.  

På Dagens Nyheters debattsida senare 21 ambassadörer till attack mot UD:s agerande med Anna Lindstedt och Säkerhetspolisens inblandning.

Ambassadör Anna Lindstedt och affärsmännen John Meewella och Kevin Liu på väg till mötet med Angela Gui i januari 2019.Foto: privat

Försvaret har även kallat två andra personer att vittna.  Dels professorn och entreprenören Niclas Adler, dels tidigare vice rektorn för KTH, Ramón Wyss. Advokat Conny Cedermark hoppas med deras vittnesmål kunna visa att affärsmännen John Meewella och Kevin Liu inte har några kopplingar till kinesiska staten. Adler ska också vittna om sin syn på Sheraton–möterna eftersom han närvarade.

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!