Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amazons skapare är snart rikast i världen

Jeff Bezos förmögenhet har växt i en rasande takt – och i dag listas han som världens näst rikaste man. Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Jeff Bezos har tidigare meddelat att han vill skicka upp Donald Trump i rymden. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Han kan vara på väg att knuffa ner Bill Gates från tronen som världens rikaste person.

Efter påtryckningar undrar nu miljardären Jeff Bezos vad han ska göra med alla pengar – och söker inspiration från Twitter.

”Jag vill hjälpa folk här och nu”, skriver han.

Jeff Bezos, 53, grundade näthandelsbolaget Amazon. Han är en känd amerikansk internetentreprenör – nu med en förmögenhet på över 80 miljarder dollar, drygt 697 miljarder kronor, enligt New York Times. 

Men medan världens rikaste man, Microsoft-grundaren Bill Gates, är känd för sin filantropi och välgörenhet har Jeff Bezos varit anonym på den fronten.

 

LÄS MER: Här är världens åtta rikaste människor 

 

Jeff Bezos nästa Bill Gates?

New York Times skriver att Jeff Bezos är den enda av de fem rikaste miljardärerna i USA som inte har skrivit på den så kallade Giving pledge. Den är ett initiativ från Bill Gates och investeraren Warren Buffett där man verkar för att försöka få de rikaste amerikanerna att ge bort minst halva sin förmögenhet till välgörenhet.

Amazon-grundaren har heller aldrig synts på "Philantropy 50", en årlig lista över USA:s 50 största välgörare.

Nu ökar pressen på Jeff Bezos – i takt med att pengarna rullar in.

 

LÄS MER: Amazon köpte namn från 59-årig svenska 

 

Hans förmögenhet har nästan exploderat och nu är han "bara" sju miljarder dollar, 61 miljarder kronor, från att ta över stafettpinnen från Bill Gates som världens rikaste.

– Trycket på Bezos att skärpa sig kommer att öka om han blir världens rikaste person. Det är överraskande att det inte redan har ökat, säger David Callahan, grundare och redaktör på den filantropiska informationssajten Inside philantropy, till New York Times.

Efterlyser tips på filantropi

Den ansedda tidningen har försökt ta reda på vad Jeff Bezos har för strategi för framtiden, hur han tänker kring filantropi och vad han ska göra med sina pengar.

Miljardären har inte velat svara – men vänder sig nu till sina följare på Twitter.

"Den här tweeten är en förfrågan om idéer. Jag tänker på en filantropi-strategi som är motsatsen till hur jag för det mesta tillbringar min tid – att arbeta långsiktigt. När det kommer till filantropi dras jag åt andra hållet: nuet", skriver Jeff Bezos.

 

https://twitter.com/JeffBezos/status/875418348598603776

”Vill hjälpa folk här och nu”

Han refererar sedan till ett program för hemlösa, som han inspireras av, i Amazons hemstad Seattle.

”Jag vill att mycket av min filantropiska aktivitet ska hjälpa folk här och nu – kortsiktigt – vid korsningen mellan akuta behov och bestående inverkan”, skriver Bezos – och efterlyser tips och idéer.

 

LÄS MER: It-jätten storsatsar i tre svenska städer 

 

Affärsmannen äger bland annat Washington Post, och 17 procent av Amazon där han är vd. New York Times beskriver hans resa mot personlig rikedom som den snabbaste i historien. 

Enligt experter och vänner till miljardären har han fokuserat på att bygga upp Amazon och kommer att engagera sig i välgörenhet längre fram, skriver New York Times. Ju större förmögenhet han skapar i dag – desto mer kan han donera senare, säger vännerna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!